fallback

Преглед на печата за 26 октомври

07:37 | 26.10.15 г.

30 лева куверт за 8 декември край морето

в. Стандарт

Хотелиерите и ресторантьорите по Северното ни Черноморие са в трескава подготовка за предстоящите зимни празници. За студентския празник заведенията ще предлагат куверти на цени от 25-30 лева, съобщи за "Стандарт" председателят на регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Димитър Димитров. Към момента от бранша заявяват, че кувертите за коледно-новогодишните празници няма да бъдат променяни и ще запазят ценовите нива от миналата година. В заведенията в Добрич според категорията кувертите ще се предлагат на цени от 30 до 60-70 лева.

Бюджетът дава назаем 110 млн. лв. за разплащане по жп проекти

в. Сега

Държавният бюджет ще кредитира временно ремонтите на жп линиите, за които не достигат пари по европейските проекти. Това стана ясно на последното заседание на комитета за наблюдение на новата програма "Транспорт" 2014-2020 г. Шефът на програмата Галина Василева съобщи, че държавното предприятие "Национална компания железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е получило безлихвена финансова помощ в размер на 110 млн. лв. от Министерството на финансите.

Тези средства ще бъдат използвани за разплащане с изпълнителите за октомври, ноември и декември, а след това ще бъдат подадени за сертифициране на разходите до Европейската комисия. Както в. "Сега" писа, за проблема с недофинансираните проекти алармира преди време транспортният министър Ивайло Московски. Още при структурирането им делът на получателя на парите - НКЖИ, е бил много по-голям и вместо обичайните 20% самоучастие към европейското финансиране е предвидено 38%.

МОН оборудва пилотно 40 „смарт” класни стаи

в. Сега

"Държавата ще оборудва пилотно 40 "смарт" класни стаи", обяви Виктор Атанасов, директор на дирекция "Информационни и комуникационни технологии" в просветното министерство на конференция "Учебникът в контекста на обществените очаквания и потребности", организирана от издателска група "Анубис-Булвест". Целта е по този начин да се тества новата електронна платформа на МОН.

40-те класни стаи ще са в училища в цялата страна, като от всеки регион ще участва поне по едно школо. Учебните заведения са подбрани по три критерия - да са с минимум 600 ученици, да имат нужния капацитет и да проявяват афинитет към използването на високи технологии, обясни Атанасов. По думите му се очаква следващата седмица МС да отпусне нужните средства за целта, като след това парите ще бъдат преведени към съответните директори. Те ще трябва да закупят устройства - за учителите и за учениците от един клас, с които ще могат да се свързват към електронната образователна платформа в МОН и по този начин да се обучават електронно.

Бизнесът скочи срещу данък „Обществено здраве“

в. Новинар

От хранително-вкусовата промишленост скочиха срещу данък „Обществено здраве“ и смятат, че той бърка в джоба на българина. В разпространено становище на производителите на безалкохолни напитки, месари, хлебопроизводители, производителите на захар, преработватели на плодове и производители на растителни масла се казва, че всички те застават твърдо против идеята на министъра на здравеопазването Петър Москов за въвеждане на този данък. Според тях той „ще доведе до ограбване на българина чрез драстично вдигане на цените, без да има здравен резултат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 06.09.22 г.
fallback