fallback

Преглед на печата за 19 октомври

07:41 | 19.10.15 г.

Минималните осигуровки растат за всички. Без "Булгартабак" и "Кингс" В. Капитал Daily

Осигурителната тежест ще бъде увеличена във всички сектори на българската икономика. С едно изключение - работещите във фабриките за цигари. Решението е на социалния министър Ивайло Калфин, който в петък обяви, че и тази година ще има административно вдигане на минималните осигурителни доходи (МОД) за дейностите, при които работодателите и синдикатите не са постигнали споразумения (общо 37 области). Средното нарастване ще е 7.5%, колкото е постигнатото при договорените 48 дейности.

Проверките на ВЕИ-тата зациклиха между ведомствата В. Сега

Шумната акция "зелени централи", която трябваше да покаже дали и кои ВЕИ фирми са злоупотребили с преференциалното изкупуване на ток и признаването на разходите, е на път да се проточи и съвсем да затихне. Тя бе започната от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в средата на юни, като прогнозата бе да приключи в рамките на две седмици. Сега, в края на октомври - четири месеца по-късно, са готови само 14 доклада от проверки на перки и солари. Не е ясно обаче на какъв принцип са избрани те - по дата на присъединяване, по мощност, по вид производство или по друг критерий. Готовите доклади се пращат към енергийното министерство, а експертите на Теменужка Петкова ги препращат "по компетентност" към Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР).

Продавачите ще са най-търсени през следващата година В. Сега

Близо 144 хил. нови работни места в следващите 12 месеца планира да разкрие бизнесът. Само 13.5 на сто от фирмите у нас обаче заявяват намерение за отваряне на нови позиции. От тях най-много ще са за продавачи със средно образование. Това показва национално представително проучване на Агенцията по заетостта за търсенето на работна ръка на пазара на труда у нас. То е проведено през май и юни тази година сред 1804 предприятия.

Турска фирма строи завод в Димитровград В. Стандарт

Турска фирма, която работи за Форд и Фолксваген груп ще развива бизнеса си на територията на Димитровград. Това обяви по време на срещата с представители на фирми от града кандидатът за втори мандат за кмет Иво Димов. Компанията Са-ба ще инвестира в проекта 6 млн. лева. Тя има намерение да построи в Димитровград завод за производство на осветление за автомобили. Фирмата ще направи инвестицията си върху 4 парцела от общо 30 декара общинска земя в кв.„Марийно". До една година заводът трябва да заработи, като в него ще бъдат наети около 350 души. На срещата присъства и изпълнителният директор на турската компания Серкан Караоглу, който посочи, че във фирмата му са очаровани от бъразта и адекватна работа на доскорошния кмет на града.

Хакери източили над 3 млн. евро от фирми В. Стандарт

3 млн. евро са източили хакери от родни фирми през последните 7 месеца. Най-често престъпниците изпращали на компаниите мейл с прикачен зловреден софтуер. Само през последните две седмици ужилени са били две фирми, които са в топ 100 у нас. От едната били откраднати 450 000 евро, а от другата - 150 000 евро. Това обяви началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев пред БНТ. Според експерта хакерите били улеснени от факта, че компаниите у нас често не използват лицензиран софтуер. Регистрирани са и измами чрез интернет банкиране. До 2006 година това е ставало чрез открадване на софтуерния сертификат за банкови услуги. От началото на миналата година се забелязва достъп през работещ компютър с оставено включено устройство за електронен подпис, обясни Колев.

Затвор заради храни с повече Е-та В. Новинар

Затвор грози производителите, които влагат в храните повече добавки, отколкото са записали в рецептурника. Това предвижда нов закон за храните, който в момента се подготвя от екип на аграрното министерство и браншовите организации от хранителната индустрия. Предлага се разминаването между истинския състав на продуктите и написаното на етикетите да се счита за документална измама с подлагане на риск на човешкото здраве, уточни Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, която е в работната група по новия законопроект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:59 | 04.09.22 г.
fallback