fallback

Преглед на печата за 16 септември

07:49 | 16.09.15 г.

ПИМК и DB Schenker пускат втори влак за камиони до Германия

В. Сapital daily

На 30 септември по линията Русе - Нюрнберг пускаме втори влак. Това съобщи пред "Капитал Daily" Илиян Филипов, съсобственик на най-голямата автомобилна компания в страната, пловдивската ПИМК. Т.нар. интермодален блок-влак е съвместен проект на транспортната компания със спедитора DB Schenker. Той започна от края на януари тази година. Той позволява товарите да бъдат транспортирани до началната точка, т.е. Русе или Нюрнберг, с влекачи. Там ремаркетата се качват на влак, а след пристигането до крайната гара да се довозват отново с влекачи. Идеята е превозите с камиони да се ограничат в по-малък периметър.

Проектът следва все по-развиващата се тенденция да се използват комбинирани превози, които спестяват разходи, намалява се зависимостта от шофьорите, като за 72 часа не е необходимо да има такъв, намаляват се емисиите и т.н. При пускането на първия влак двете компании обявиха, че това е тестов проект. Пускането на втория влак в края на месеца обаче показва, че има търсене на този тип транспортна услуга.

Кметове не вдигат данък доход

в. Стандарт

Данък доход на хората в София, Варна и Бургас остава 10% и няма да се увеличава през 2016 г. Кметовете на трите най-големи града обявиха пред "Стандарт", че не предвиждат да въвеждат 2% допълнителен налог. Възможност за допълнителен данък до 2% им дават промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, подготвени от Министерството на финансите. "В момента подготвяме проектобюджета за 2016 г. и засега не предвиждаме вдигане на данъците", заяви зам.-кметът по "Финанси и стопанската дейност" на Столична община Дончо Барбалов. Според него е добре, че в проекта на финансовото ведомство е заложен срок до 30 януари 2016 г., което означава, че подобно решение ще бъде взето от новия състав на Общинският съвет. По думите на Барбалов трябва да се обърне внимание на въведеното изискване за плащане на данъка по постоянен адрес, защото само в София живеят около 200 хил. души по настоящ адрес.

ВМЗ-Сопот с нов изпълнителен директор

в. Стандарт

ВМЗ-Сопот има нов шеф. Оръжейницата вече се ръководи от изпълнителен директор, а не от търговски представител, както беше решено от Общото събрание на дружеството по-рано през годината. За изпълнителен директор Общото събрание сега е избрало Иван Гецов - досегашен зам.-директор по производствените въпроси. От ръководството на държавното дружество е освободен досегашният търговски представител Богдан Богданов. Бордът на директорите е отново с тричленен състав. В него остава икономистът Любимир Джапаров, а новите членове са изпълнителният директор Иван Гецов и представителят на икономическото министерство Владислав Точев. От борда са освободени Тодор Вичев и Илиян Насков, заради когото работещи и синдикати излязоха преди месеци на протест с искане на оставка.

МО и МВР натрупаха над 150 млн. лв. задължения

в. Сега

Военното министерство е начело в списъка на министерствата с най-много задължения, натрупани до средата на годината. За шестте месеца до края на юни МО има 108.1 млн. лв. просрочени задължения. Сумата е с 11.6 млн. лв. повече спрямо края на 2014 г. Основните задължения са към доставчици, става ясно от доклад за касовото изпълнение на консолидираната фискална програма за полугодието, внесен в Народното събрание. На второ място по просрочени задължения се нарежда МВР с 44.4 млн. лв. Вътрешното министерство отчита увеличение на дълговете си спрямо края на 2014 г. с 41.4 млн. лв. В по-голямата си част те също са задължения към доставчици. Парадоксално е, че МВР е в челната тройка на задлъжнелите министерства, а именно вътрешният министър Румяна Бъчварова отговаря за реформата в администрацията, която трябва да намали тези задължения.

Фирмите от Северозапада не се интересуват от европарите

в. Сега

Фирмите от Северозападния район получават бонус точки при разглеждането на европроектите си по новата програма "Иновации и конкурентоспособност". Облекченията и преференциите при кандидатстването обаче явно не са се оказали достатъчни, за да стимулират предприемачите от най-изостаналото кътче на Европа. От всички общо 844 проектни предложения по първата процедура, свързана с купуване на техника и машини, заявките от фирмите от този район са общо 152. Това показва справка на икономическото министерство, изготвена за в. "Сега".

Чакат реколта от зърно като за Гинес

В. Новинар

Световната реколта от зърно тази година се очаква да бъде достойна за рекордите на Гинес. Предвижда се световният добив през 2015/16 г. да е с 5 млн.тона повече спрямо предишната прогноза и да достигне 731,6 млн.тона. Основната заслуга за по-оптимистичната перспектива този път има Европейският съюз, коментираха експерти, цитирани от Farmer.bg. С най-високи постижения през настоящата година са френските фермери. Прогнозата за производството на пшеница във Франция е увеличена с 2,7 млн.тона в сравнение с данните отпреди един месец - до 42,5 млн.тона, което е нов рекорд за страната, основен производител на пшеница в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 29.08.22 г.
fallback