fallback

Преглед на печата за 17 август

07:39 | 17.08.15 г.

НЕК рестартира проекта за язовир "Яденица" В. Капитал Daily

Националната електрическа компания (НЕК) има опит в проекти, чието изграждане продължава десетилетия, но така и не завършва. Язовир "Яденица", който може значително да увеличи капацитета на работа на най-голямата балансираща мощност в Югоизточна Европа – ПАВЕЦ "Чаира", е подобен пример, макар че след 10 години прекъсване НЕК отново се захвана с неговото изграждане. В средата на миналата седмица държавната компания обяви обществена поръчка за актуализация на работния проект и изготвяне на технически документи за възлагане на строителни и монтажни работи за изграждане на язовир "Яденица" и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир "Чаира". Процедурата включва и втори етап, който предвижда упражняване на авторски надзор по време на строителството и изготвяне на проект за експлоатация.

ЕС иска да ни върне над 5600 бежанци В. Сега

Над 5600 бежанци може да бъдат върнати в България от Европейския съюз. Това съобщи Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в отговор на въпроси на в. "Сега". До момента от тях реално са изпратени обратно само 173-ма. Тази година бежанската вълна от Близкия изток и Африка е три пъти по-голяма от миналогодишната. Точно затова правителството спешно удължава оградата по сухопътната ни граница с Турция.

КНСБ предрече сериозно социално напрежение наесен В. Сега

Бурна есен със стачки, протести и сериозно социално напрежение прогнозира лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той очерта конфликти в почти всяка обществена сфера, но най-проблемна била енергетиката. "Освен по-високата цена на тока за бизнеса проблем е и затъването на много малки фирми в сектора, както и на АЕЦ "Козлодуй", заяви Димитров през уикенда във Варна. Той не изключи отпор и срещу министрите на здравеопазването Петър Москов и на образованието Тодор Танев. "Лекарската гилдия не приема много от идеите на здравния министър. Спорни въпроси има и по повод образователната реформа", заяви лидерът на КНСБ.

Интригата наесен е в 4 големи града В. Стандарт

Вече виждаме първите действия на предизборната кампания. Във Варна например имаше доста силно рамо от централната власт към кмета Иван Портних. Може би защото Варна е едно от местата, където изходът на изборите не е предизвестен, а в същото време е доста важен за ГЕРБ град. От години Варна се сочи като едно от слабите места на управляващата партия в страната. Предполагам, че подобни действия ще виждаме и през следващите седмици до началото на горещата фаза на кампанията, когато министрите най-вероятно ще спрат да обикалят. Друго много важно нещо от предизборната кампания са предупредителните изстрели към редица кметове.

Бойко обеща на Варна пет нови булеварда В. Стандарт

Варна ще има пет нови булеварда. Това обеща премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в морската столица. „Но най-доброто е, че имаме вече чисто и хубаво море, успях да се изкъпя”, допълни той. Късно в събота Борисов откри новия фонтан на града. Той изненадващо се появи на официалната церемония заедно с министърът на транспорта Ивайло Московски и спортния шеф Красен Кралев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
fallback