fallback

Акцентите в бизнеса на 11 август

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:07 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор

В България

Летният сезон е в разгара си, но статистиката за българските хотелиери в първия летен месец на годината е неблагоприятна. През юни местата за настаняване и на леглата в тях продължават да се увеличават, но нощувките драстично да намаляват.

По-рано през деня вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин коментира, че "българската икономика зависи много от нископлатения ръчен труд, което ако не се промени, няма как да ни доведе до по-добро жизнено равнище".

В същото време Националният осигурителен институт съобщи, че средният осигурителен доход за страната се понижава през юни до 714,05 лв. Това е значително понижение спрямо предходния месец май, когато показателят беше 723,54 лв. Именно от май започна и низходящата тенденция.

След като парламентът одобри окончателно създаването на спасителен фонд за енергетиката през юли, днес Министерството на енергетиката съобщи, че е открита банкова сметка за набиране на средства във фонда. Парите в новия фонд ще идват от вноските на производителите и вносителите на електрическа енергия в страната, които са в размер на 5% от приходите от продажба на ток.

И още една икономическа новина: данните за нарастване на износа на България са оптимистични, но ръстът на експорта не може да компенсира загубата на един голям и платежоспособен пазар като руския, заяви Георги Минчев от БРТПП. По данни на НСИ износът на България расте с 11% през първата половина на 2015 г., благодарение на основните ни търговски партньори в Европа.

По света

Много от новините на деня естествено идват от южната ни съседка Гърция.

Рано тази сутрин финансовият министър Евклид Цакалотос обяви, че е постигнато споразумение с международните кредитори. Европейската комисия обаче уточни, че има само "споразумение по принцип на техническа основа" и че политическото му одобрение все още предстои. 

Наскоро Кремъл започна да прокарва на международната арена нов план за борба срещу групировката "Ислямска държава", като идеята се свързва лично с президента Владимир Путин. Планът обаче изглежда като красива конструкция, в духа на съветската дипломация - описва как да сдобриш всички изведнъж, та с общи усилия да видите сметката на световното зло.

Цената на петрола продължава да бъде сред основните теми на интерес на пазарите. Световната банка заяви днес, че вдигането на санкциите срещу Иран ще доведе до намаляване на цените на петрола с 10 долара през 2016 г. Освен това отмяната на санкциите ще повлияе значително върху световния петролен пазар, икономиката на Иран и търговските ѝ партньори.

Снощи ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев пък коментира, че цена на петрола от 40 долара за барел е едно краткосрочно дъно, като по-скоро психологически фактор би задържал цената и връщането ѝ в диапазона 45-50 долара. Цени от 110-115 долара за барел пък едва ли ще има в скоро време.

И една новина от банковия сектор. Американската банка Citigroup Inc се е споразумяла да плати 13,5 млн. долара обезщетение за уреждането на съдебен спор във връзка с хедж фонда си Corporate Special Opportunities. Според обвинението банката е заблудила инвеститорите да останат във фонда, в следствие на което те са претърпели големи загуби при ликвидирането му през ноември 2008 г.

На борсата

Оборотите на Българска фондова борса-София удариха дъното през отпускарския юли и възлязоха на едва 14,9 млн. лв., което е спад с 36% на годишна база и най-ниското ниво за последните над 10 години. Общите обороти за периода януари-юли 2015 г. възлизат на 265,4 млн. лв., което е понижение с 52% на годишна база.

Препоръчваме

И една новина от технологичния свят. Американският технологичен концерн Google ще се сдобие с нова корпоративна структура. Като холдингово дружество ще се създаде нова компания с името Alphabet Inc, заяви ръководителят на интернет компанията Лари Пейдж в понеделник. Повече за идеята - тук!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 28.08.22 г.
fallback