fallback

Акцентите в бизнеса на 30 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:46 | 30.07.15 г.

В България

Новината на деня е, че Мая Манолова бе избрана за омбудсман и за следващите пет години ще се грижи за спазването на правата на гражданите. Изборът на Манолова беше донякъде очакван, защото имаше явната подкрепа на БСП, ДПС, Патриотичния фронт и АБВ, но предизвика силно негативни реакции в социалните мрежи.

След тригодишно разследване прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу предприемача Огнян Донев за укриването на данъци за близо 63 млн. лева. На съд отива и Борис Борисов, изпълнителен директор на "Телсо" АД – също за укриване на данъци, но в размер на малко под 7,5 милиона лева.

Ръководството на БНБ не е политическо и хората, които работят там, имат ясно разписани права и задължения, те са изключително самостоятелни в ресорите, които управляват, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова по повод  вчерашното гласуване в парламента, при което бяха избрани подуправителите на БНБ.

Бизнесът настоява за следващия ценови период да се запазят същите цени на електроенергията. КЕВР няма проблем да вземе такова решение – нито юридически, нито икономически, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Телекомите изпреварват банките и вече са най-активни при възлагането на дългове за събиране на външни компании. Като цяло възложените за събиране от външни компании дългове се увеличават през първото полугодие спрямо първата половина на миналата година, но остават под пиковите равнища, отчетени през 2013 г.

По света

Гърция, родината на демокрацията, очевидно се опитва да навакса изоставането си по отношение на свикването на референдуми от Швейцария. Сега гръцкият премиер Алексис Ципрас предлага свикването на вътрешнопартиен референдум.

Икономическото доверие в еврозоната през юли удари най-високите си нива за последните четири години след облекчението, че Гърция няма да се откаже от еврото. Индексът на икономическото доверие се е повишил до 104 пункта от 103,5 пункта през юни.

Проблемът със златото не е само, че цената му спада. За много хора металът вече е изгубил и харизмата си. Цените ще се понижат до 984 долара за тройунция до януари, като това ще бъде най-ниската му стойност от 2009 г. насам и отстъпление с 10% от цената му във вторник.

През последните шест години дългосрочната безработица в Европа отчита сериозен ръст. Около половината от 25-те млн. безработни на стария континент са без работа от повече от година. Над 12% не са работили от над 4 години.

На борсата

Печалба от 41,1 млн. лв. отчитат 25 от дружествата, чиито акции се търгуват на БФБ-София и които са подали отчетите си за полугодието на 2015 г. до вечерта на 29 юли. С най-голямо подобрение на финансовия резултат с Неохим АД (с 15,6 млн. лв.), КРЗ Одесос АД (с 5,2 млн. лв.) и Албена инвест холдинг АД (с 1,06 млн. лв.).

Препоръчваме

За първи път България е държава на фокус в едно от най-значимите европейски събития за изкуство - viennacontemporary. Става дума за най-големия панаир в Австрия и един от най-ключовите форуми за популяризиране на съвременно изкуство.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 10.09.22 г.
fallback