fallback

Преглед на печата за 23 юли

07:43 | 23.07.15 г.

Поръчки за строителство под 5 млн. ще се възлагат по опростени правила В. Капитал Daily

Новият Закон за обществените поръчки въвежда две опростени процедури - публично състезание и пряко договаряне, за поръчки под т.нар. прагове, под които всяка държава членка на евросъюза има право да определя собствени правила. Законопроектът беше одобрен в сряда от Министерски съвет. Първоначално текстовете предвиждаха двете процедури да не подлежат на съдебен контрол и споровете да се решават само от Комисията за защита на конкуренцията, но КЗК обяви предложенията за противоконституционни и те са отпаднали.

Минималната заплата до 55% от средната В. Стандарт

Размерът на минималната работна заплата да бъде в диапазона 35 до 55% от средната за страната. Тя не трябва да пада под линията на бедност и всяка година да расте поне с ръста на инфлацията. Това предложение ще направи правителството на социалните партньори при договарянето всяка година на най-ниското месечно възнаграждение в страната. Критериите, от които ще зависи минималната заплата, ще бъдат описани в специално министерско постановление, което предстои да бъде обсъдено в тристранката.

Местните данъци вече се плащат онлайн през сайта на НАП В. Сега

Общинските данъци в четири града вече могат да се плащат онлайн през сайта на Националната агенция за приходите, съобщиха от ведомството. Услугата е активна за София, Велико Търново, Пловдив и Варна. Очаква се съвсем скоро това да се случи и в други градове. През сайта на НАП ще могат да се плащат данъците върху колите и сградите. В момента хората от над 200 общини могат да правят справки за дължимите местни налози на фирми и граждани през сайта на приходната агенция. Тази услуга беше пусната през май, а сега системата се надгражда и с възможността за плащане.

МО продължава войната с ВВС чрез проверки В. Сега

Тихата война, която Министерството на отбраната води с бойната авиация вече половин година, продължава с поредна проверка на инспектората на министерството, научи "Сега" от източници от МО. Без явна причина от ведомството са изпратили за втори път инспектори в щаба и поделенията на ВВС, за да видят годността на техниката. В началото на май военният министър Николай Ненчев изпрати одитното звено, за да провери с колко изправни изтребителя ще разполагат българските ВВС след септември. Тогава не стана ясно какво точно цели министърът, тъй като той получава редовно информация от щаба на отбраната.

Плажовете "Река Вая" в Несебър и "Василико" в Царево са отличници В. Новинар

Изводът от проверките на 13-те плажа в Бургас е "Отличен 6" за два от тях. Резултатите показват, че плажовете "Река Вая" в Несебър и "Василико" в Царево са отличници и нямат нито едно нарушение за разлика от останалите, където проверяващите са констатирали липса на медицински пунктове, малко свободна зона и спасители, недостатъчен брой кошчета, липса на указателни табели за качеството на водата, липсващо оборудване на някои от спасителните лодки и постове и др., съобщиха от областната управа в морския град.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 09.09.22 г.
fallback