fallback

Преглед на печата за 21 юли

07:38 | 21.07.15 г.

Бумащината с отпуските се увеличава, вместо да намалява В. Сега

Три нови документа заменят графиците за отпуските. Депутатите отмениха ненужната бумащина по съставяне на план за почивките на служителите, но социалното ведомство въвежда два нови задължителни документа с още по-спорен смисъл. Това предвиждат промените в наредбата на социалното министерство, публикувана за обществено обсъждане. Промените са изготвени във връзка с последната актуализация на Кодекса на труда. Работодателят вече ще пише писмена заповед за пускане на служителите си в отпуск. Досега беше достатъчно да се подаде писмена молба от служителя.

Берачите на плодове и лавандула ще получават по 18 лв. на ден В. Сега

Работниците по прибирането на плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула от днес могат да бъдат наемани за по един работен ден срещу надница от 18 лв. на ден. За целта работодателят ще сключва еднодневни трудови договори с тях, върху които предварително в НАП ще плаща пълни здравни и социални осигуровки от 4.65 лв. за всеки човек. Парите ще се получават в края на осемчасовия работен ден срещу разписка на ръка. До края на годината социалното ведомство очаква между 60 и 100 хил. да бъдат наети по този нов ред, от което в хазната да влязат между 30 и 40 млн. лв. годишно. С един човек могат да се сключват не повече от 90 договора в рамките на една година.

ИПИ: Населението намалява, но не и общинската администрация В. Капитал Daily

Въпреки че населението намалява в почти всички райони на България, броят на служителите в общинската администрация далеч не следва демографските тенденции. От 2010 до 2014 г. населението на страната е намаляло с 4%, докато броят на общинските служители едва с 0.1%. Това означава, че има ръст на общинските служители на 1000 души от населението: от 2.9 през 2010 г. до 3.02 през 2014 г. Областите, където има най-много чиновници спрямо местното население, са Видин, Добрич (без град Добрич), Кърджали, Смолян и Ямбол. Това показва кратък анализ на Георги Вулджев от Института по пазарна икономика (ИПИ) въз основа на данни на НСИ и официални отчети на общинските администрации.

Ремонтират ударно хотели в курорта Банско В. Стандарт

Строителни работници напълниха повечето хотели в курорта Банско, но не да почиват, а да се трудят здраво. В момента там кипи усилена работа по поддръжката и освежаването на хотелските комплекси. Над 60 обекта затвориха врати през март и в почти всички в момента текат ремонтни дейности. „Всеки се стреми да оправи базата си, за да посрещнем подобаващо туристите през новия зимен сезон. Ние подменяме облицовката от плочки по фасадата на хотела, други поправят терасите, трети - баните, четвърти боядисват стаи и общи части. Курортът се е превърнал в строителна площадка", споделя управител на четиризвезден хотел в града под Тодорка.

Плащаме данъците за кола и жилище от сайта на НАП В. Стандарт

Данъците за жилището и колата вече може да се плащат от сайта на НАП. За това е необходимо само да имате персонален идентификационен код. Доскоро от сайта на НАП можеше да се виждат задълженията към общините. А сега и плащането на данъците и таксите може да стане директно от сайта.

Занаятчийски туризъм измества плажния В. Новинар

Нови атракции набират сили по родното Черноморие и са на път да изместят традиционните забавления като каране на водно колело, плажен волейбол и пиене на коктейли в крайбрежните капанчета. Занаятчийски работилнички вече ще показват на чужденците как да плетат кошници и да ваят грънци, майстор готвачи ще ги учат да приготвят сами рибена чорба и миди. Всичко това ще става в автентична обстановка, а като музикален фон ще звучат български фолклорни песни. Това предвижда проект на областната администрация Бургас, който се разработва съвместно с още 8 партньори от Черноморския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 06.09.22 г.
fallback