fallback

Преглед на печата за 18 юли

08:27 | 18.07.15 г.

Съдебната реформа спешно сменя посоката В. Сега

Започва спешно писане на промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), стана ясно след совалки на политици от Реформаторския блок в кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров вчера. Още в понеделник ще бъде събрана работна група, в която ще вземат участие съдии от Върховния касационен съд, прокурори и експерти. Тя ще прави преглед на слабите места в НПК, съобщи министърът на правосъдието Христо Иванов, след като се видя с Цацаров. Първо в кабинета на главния прокурор бяха депутатът Радан Кънев и здравният министър Петър Москов, зам.-председател на ДСБ. От лаконичните им обяснения се разбра, че големият пазарлък за пренаписването на промените в конституцията ще е след приемането им на първо четене в парламента. След тях влезе Иванов. На излизане той обясни, че промените в НПК трябва да бъдат написани в кратки срокове, а от прокурататурата уточниха, че ще се обсъжда скъсяването на сроковете за гледане на делата и ограничаването на възможността съдът да връща материалите за доразследване. 

Визовият режим със САЩ се използвал за пропаганда В. Сега

Външният министър Даниел Митов използва нестандартен аргумент, за да поиска отпадане на визовия режим със САЩ - използвал се от трети страни "за внасяне на противоречия между държавите от евроатлантическата общност и дава поводи за негативни пропагандни послания". Митов, който е на посещение отвъд океана, обяснил още, че между евроатлантическите партньори трябва да има най-високо качество на отношенията във всички области, се казва в прессъобщение на ведомството му. Той многократно подчертавал пред домакините си, че визовият режим, който САЩ прилагат спрямо българските граждани, не отговаря на отличните политически отношения и стратегическо партньорство между двете държави.

Чужденци с круизи до Белоградчишките скали В. Стандарт

37 000 туристи са посетили скалите и историческата крепост "Калето" в Белоградчик от началото на 2015 година досега, съобщиха от общината. 10 000 от тях са чужденци. Повечето пристигат с круизните кораби по Дунав, спират при Видин и с автобуси стигат до Белоградчик. Целта ни е през 2015 година да посрещнем 80 000 туристи, каза кметът на скалния град Борис Николов. От тази година туристите стигат до историческата крепост с атракционно влакче. То тръгва от центъра на града. Общината разширява обектите, които могат да бъдат посетени. До крепостта туристите се отбиват в астрономическата обсерватория, в която се предлага поглед към небесните тела, както и специализирания магазин на винарна "Магура".

Трети сме в Европа по износ на малини В. Стандарт

"Ние сме на трето място по производство и експорт на малини в Европа. Преди нас са само Полша и Сърбия. Франция също произвежда много голечи количества, но голяма част от тях ги консумира сама". Това каза председателятна Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков. "Пазарът на малината за индустриални нужди е предимно в преработвателните хладилни предприятия, които изнасят в чужбина. Иначе пазарът е концентриран по Черноморието и София. Изнасяме малини за държави като Германия, Холандия и Франция", допълни Петков. 

Трети сме в Европа по брой резервати В. Новинар

България е трета в Европа след Финландия и Норвегия по брой резервати. Това съобщи екоминистърът Ивелина Василева, която присъства на официалното представяне на Червената книга. Във второто издание на сборника са записани 808 вида растения и гъби, 287 вида животни и 166 типа природни местообитания. Оказва се, че за последните 30 години от територията на България са изчезнали 14 животни, като по този начин броят им достига 30. Други 150 вида са обявени за застрашени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 11.09.22 г.
fallback