fallback

Преглед на печата за 15 юли

07:55 | 15.07.15 г.

Бизнесът на Starbucks в България вече не е гръцки, а полски

В. Сapital daily

Новият собственик на българските заведения от кафе веригата Starbucks вече е полската AmRest, след като сделката за придобиване беше приключена преди дни. Договорът за прехвърляне на собствеността е от 24 юни, а той заедно с новия мениджмънт и име на дружеството - "АмРест кофи", е вписан в Търговския регистър на 6 юли 2015 г. Придобиването всъщност е с фокус Румъния, тъй като сделката е пакетна, а там веригата е много по-голяма. От купувача казаха, че нямат конкретен план за развитие в България. Но след като гръцкият собственик за седем години успя да открие само пет заведения, надскачането му едва ли ще е трудно.

През март беше обявено, че полската група придобива от гръцката Marinopoulos Coffee Company бизнеса на Starbucks в две страни - пет заведения в България и 14 в Румъния. От офиса на AmRest във Варшава сега обявиха пред "Капитал Daily", че окончателната цена на сделката е 16.4 млн. евро, като след обявяването на транзакцията в Румъния са били отворени още четири обекта и така общо сега се управляват 23 заведения в двете страни.

Посланици в писмо до премиера: Енергийните промени гонят инвеститори

В. Сapital daily

Законовите промени в два енергийни закона водят България по грешна пътека и ще увредят инвеститори и бизнес климат. Това пишат посланиците на САЩ, Италия и Република Корея в писмо до премиера, с което "Капитал" разполага. Това е поредната реакция срещу гласуваните във вторник на първо четене текстове, с които управляващите се опитват да избегнат повишение в цената на тока. В понеделник и четири бизнес сдружения, в които членуват и чуждестранни инвеститори, се обявиха срещу текстовете. Миналата седмица с обща позиция излязоха и от асоциациите на "зелените" производители. Отчитайки нуждата от реформа в сектора, посланиците отбелязват, че начертаните мерки не решават, а създават нови проблеми. Затова промените трябва да бъдат отхвърлени.

Акцент е поставен върху действието на част от текстовете със задна дата. Действието може да увреди бизнес климата като цяло и да създаде несигурност сред настоящи и потенциални инвеститори, се казва в позицията. Създава се и риск от неравно третиране на сходни инвестиции.

Храним гърци с риба на кредит

В. Стандарт

Кризата в южната съседка сериозно оказва влияние на родния бизнес, показа проверка на "Стандарт". Добруджански рибари разказаха, че са силно притеснени ще получат ли парите си за доставената стока. От няколко години морски вълци от Добричко ловят барбуна и я изнасят в Гърция, защото у нас рибата, която е позната още и с прозвището царска, не е търсена. Тъкмо обратно било в Гърция, където рибарите установили контакти и търгували добре, тъй като рибата била много търсена, а у нас уловът - добър. Сега обаче затворените банки карат морските рибари да се притесняват. Тази година ранната поява на пасажите доведе до първите тонове улов и вече има закарани в Гърция 7-8 тона барбуна, но още нито един не е разплатен.

Кабинетът започва тотална подмяна на държавната администрация

В. Сега

Управляващата коалиция поема курс към поредната чистка в държавната администрация. Министерствата ще прекратят договорите на всички ръководни кадри, наети на непълно работно време. Наети без конкурс по заместване чиновници няма да могат да бъдат преназначавани на друга длъжност и ще загубят работата си след връщането на титулярите. В администрацията ще се освободят нови работни места и от служители, заемащи втора незаета длъжност по съвместителство. Управляващите обещават честни конкурси за запълване на тези и други длъжности, но едва през 2017 г. Това предвижда проект за промени в Закона за държавния служител, с който "Сега" разполага.

Законопроектът, в който са залегнали идеи най-вече на Реформаторския блок, е бил обсъден късно в понеделник на заседание на Съвета за административна реформа и вече е изпратен за съгласуване по министерствата. На заседанието вицепремиерът Румяна Бъчварова е представила анализ, според който 81% от назначенията и преназначенията на служители в администрацията през 2014 г. са станали без конкурс, като за целта министерствата са ползвали съществуващи "вратички" в Закона за държавния служител.

Прокурорите са подложени на натиск и търговия с влияние

В. Сега

Прокурорите продължават да са подложени на неправомерно вмешателство в работата им, отчита в поредния мониторинг на реформата в държавното обвинение Българският институт за правни инициативи (БИПИ). И докато вече са взети мерки прокурорите да се предпазят от натиск, търговията с влияние продължава да е сериозен проблем.

"Според тях са налице случаи на професионално израстване на прокурори, станали известни в публичното пространство с действия по дела, които не са безспорни", се посочва в доклада на организацията за 2013 г. Освен това липсват прояви за отстояване на независимостта на отделния прокурор, отбелязват анализаторите. Едновременно с това обаче самите обвинители не търсят защита от Висшия съдебен съвет (ВСС). "Не са ми известни случаи, в които прокурори, които са били жертва на натиск, да са се обърнали към ВСС през последните 5-6 години", заяви Калин Калпакчиев от съвета при представяне на доклада.

Педагогиката пак е сред най-желаните специалности в СУ

В. Сега

Повишеният интерес към педагогическите специалности в Софийския университет се затвърждава и през 2015 г., съобщиха от вуза вчера, когато бе обявено първото класиране. "Новото е, че на фона на хроничния недостиг на учители у нас увеличеният интерес към педагогиката се превръща в трайна тенденция в последните 3 г.", коментираха от университета. Оттам поясниха, че все повече младежи посочват като първо желание както "чистата" педагогика, така и "начална и предучилищна педагогика". Специалностите се нареждат съответно на 7-о и на 10-о място сред най-предпочитаните от кандидат-висшистите.

Без изненада за 4-та поредна година най-желаната специалност в Алма матер е психологията. От вуза не конкретизираха къде намират работа завършилите тази специалност, но уточниха, че възможностите за реализация са големи - в частния и публичния сектор, в училища, отдели за човешки ресурси и др. При второто и третото място, заемани съответно от публична администрация и английска филология, изненади също няма.

Наши фирми за мебели пробиват в Грузия и Армения

В. Новинар

Български производители на мебели ще посетят Грузия и Армения. Те ще участват в търговска мисия в периода 25-30 октомври тази година. Целта на посещението е родните производители на мебели да намерят нови пазари и международни партньори. Участието в събитието е организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Агенцията поема разходите на един представител от предприятие за самолетен билет, трансфери от летището и настаняването в хотела. Всички желаещи да участват могат да кандидатстват до 24 юли. Документите ще се приемат до 17.30 ч. Фирмите ще трябва да подадат заявка за участие в 2 оригинала, декларация за получените минимални помощи за предходните две данъчни години и за текущата данъчна и др. Повече информация за търговската може да се намери на сайта на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:02 | 27.08.22 г.
fallback