IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ще предоставим хуманитарна помощ на Гърция, ако това е нужно

България е готова да помогне на Гърция, дори това да означава съкращаване на социалните разходи в страната, обяснява премиерът пред Bloomberg

12:53 | 10.07.15 г. 35
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България, най-бедната страна в Европа, където месечната заплата е наполовина на тази в съседна Гърция, е готова да предостави хуманитарна помощ, дори ако това означава съкращаване на социалните разходи в страната, заяви министър-председателят Бойко Борисов за Bloomberg.

Докато Гърция се бори да изготви подробен икономически пакет, с който да убеди кредиторите, че може да запази единната валута, лидерите на ЕС проучват различни сценарии. Хуманитарната помощ би бил въпрос, засягащ всички страни членки на ЕС, заяви говорителят на германското външно министерство Саусан Чебли в сряда преди срещата в неделя в Брюксел, когато трябва да се обсъдят последните предложения на Гърция.

В случай, че Гърция се нуждае от помощ, винаги ще я подкрепим“ с храна и лекарства, заяви Борисов в телефонно интервю в сряда. „Тези пари могат вместо това да бъдат използвани" за вътрешна „социална политика или за образование, но все пак бихме ги предоставили“.

Гърция, най-задлъжнялата страна в Европа, никога не е била по-близо до напускане на еврозоната, което би имало последици и върху страни като България и Румъния, заявиха лидерите на ЕС, включително председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Борисов каза, че страната му е решена да помогне на Гърция да остане в състояние на платежоспособност, тъй като балканските страни се стремят да предпазят икономиките си от потенциален колапс на Гърция.

Въпреки че през 2013 г. 21% от българското население, наброяващо 7,2 млн. души, живее в бедност, страната е четвърта в съюза по най-нисък държавен дълг, възлизащ на 29% от икономическото производство. Средната заплата е 498 долара, докато в Гърция тя е 1104 долара, в Германия – 3 894 долара, а в Унгария – 866 долара.

България е по-изложена на опасност от гръцката криза, тъй като гръцките банки държат пазарен дял от около 22% в българския банков сектор, според данни на централната банка. И все пак банките с гръцка собственост действат по правилата на българския надзор и са добре капитализирани, ликвидни, не притежават гръцки дълг и няма да бъдат повлияни от дефолт в съседна Гърция, заяви на 29 юни Българската народна банка.

Европейските страни са много по-взаимосвързани икономически и политически в сравнение с преди 20 години“, казва Симон Кихано-Еванс, ръководител на отдела за развиващи се пазари на Commerzbank в Лондон. „Ако съседът, с който имате трайни икономически отношения, е в нужда, логичната стъпка е да му предоставите подкрепа“.

Борисов заяви, че населението на Гърция не трябва да страда заради политически неуспехи и да му се помогне ще бъде приоритет, ако такава нужда съществува.

Ако гърците нямат какво да ядат, ако нямат храна, гориво, лекарства, това е хуманитарна криза“, заяви Борисов. „Надявам се, че няма да се стигне до там, надявам се, че ще успеят сами. Хората не са виновни, че политическите лидери ги доведоха до тази криза“.

Борисов се върна на власт преди 10 месеца, след като банкова криза свали предишното българско правителство, управлявано от социалистите. Оттогава той изплати депозитите в Корпоративна търговска банка, четвъртата най-голяма банка в страната, чийто фалит предизвика политическа криза в страната през миналата година, пише Bloomberg.

Подкрепяме фискалната дисциплина и реформите, подобно на останалите десни партии в Европа“, каза той. „Но е също толкова важно да предлагаме подкрепа и състрадание“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 24 rate down comment 2
pecan
преди 9 години
Не може ли да им помогнем с няколко тумби *** и без това там ще се слеят с общата по *** маса пък може да им организират и повече музика по протестите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 13
крас
преди 9 години
КАКВА ШМАТКА СИ !ПРЕДИ СЕДМИЦА БАТ ТИ БОЙКО ИМ ПРИВЕДЕ , ЧРЕЗ ЕС 100 МИЛИОНА ЕВРО!ИЗВАДИ ГИ ОТ СЪБРАНИТЕ ОТ ТЕБ И ОТ МЕН ДАНЪЦИ НИКОЙ НЕ МУ ГИ ИСКАШЕ НО ЗА ДА СЕ ПРЕДСТАВИ ПРЕД КОЛОНИЗАТОРИТЕ ТОЙ ГИ ПРИВЕДИ ЗА БЛАГОТО НАГРЪЦКИЯ НАРОД , КОЙТО ВСЕКИ ДЕН СИ ТЕГЛЕШЕ ОТ БАНКОМАТИТЕ ПО 60 ?Юнкер: Благодаря, Бойко! Благодаря, България!ХАЙДЕ СЕГА СКАЧАЙ НА БУНТ /не знам защо искаш да е пред парламента, когато парте ги даде не той , а бат ти Бойко?/ МНОГО ОГРАНИЧЕН И СБЪРКАН НАРОД СМЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 4
Един Българин
преди 9 години
Пичове, бат Бойко иска да каже, че дали ще даде пари на нашите *** или на мързеливите маляки е все тая :). Дори може да има положителен ефект ако там запазят социалните помощи може да увеличим износа на "черно злато" за нашият добър "приятел" Гърция. И без това ще се смесват добре с населението на юг от реалните граници на България :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 34 rate down comment 5
Jorkata
преди 9 години
Тоя е *** и ***..... ако толкова иска да помага - да помогне примерно на нашите пенсионери с най-ниските пенсии, на болни деца, на онкоболни, на инвалиди... *** тъпанара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 12
крас
преди 9 години
Юнкер: Благодаря, Бойко! Благодаря, България!Много се зарадвах тази сутрин като чух, че българското правителство е поело ангажимент да участва във финансирането на проекти чрез предоставянето на 100 млн. евро към Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) от т. нар. план Юнкер- ДОПЪЛВА ЮНКЕРБЕЗ НЯКОЙ ДА МУ ИСКА ОГНЕБОРЕЦА ДАДЕ /сякаш вади от джоба си негови пари/ 100 мил. ? които отидоха директно в Гърция. ТА НИЕ СМЕ БОГАТИ - особенно в северозападнала България. Ако ни поискат пак ще дадем КАКВО ДА СЕ ПРАВИ - ТАКА Е В КОЛОНИИТЕ - те плащат всички масрафи на МЕТРОПОЛИЯТА. ОДУПЕЛИ СМЕ СЕ И ОЩЕ ЩЕ ДАВАМЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Голям зевзек е този най Бойко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 41 rate down comment 1
krumovis
преди 9 години
Еи Боко внимаваи в картинката и приказките дадеш ли и един лев на мързеливите маляки вдигаме се на бунт с павета пред парламента и Банкя .Ела живеи с 70 евро инвалидна пенсия на месец бе некадърник такъв,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 45 rate down comment 1
bigi
преди 9 години
Някак парадоксално ми звучи- мързеливите гърци се изтрепват последните дни да купуват компютри и лаптопи,а ние,бедните българи,им даваме от джобните си,за да се наядат и да пият узо на корем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 0
data
преди 9 години
Много саркастично :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 4
Mike Florida
преди 9 години
Много добре казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още