fallback

Преглед на печата за 10 юли

07:49 | 10.07.15 г.

Само 13 проекта ще получат пари от новия прием на лозарската програма В. Капитал Daily

Само 13 кандидати ще получат субсидия за лозя от последния прием на заявления, стана ясно от съобщение на Държавен фонд "Земеделие". Прозорецът за подаване на нови заявления вече е затворен за тази финансова година, а кандидат-лозари се оплакаха от проблеми и този път. По последния прием фонд "Земеделие" е отпуснал 3.2 млн. лв., след като са добавени допълнителни 702 хил. лв. над първоначално планираните. За да подадат заявление за субсидия по мярката "Преструктуриране и конверсия на нови лозя", кандидатите трябва да имат документи от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), с които да докажат, че наистина стопанисват лозя или земя и отговарят на изискванията за финансиране. Те могат да получат пари както за засаждане на лозя, така и за допълнителни инвестиции във вече готово лозе – изграждане на напоителна система например. Мярката е част от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, която започна миналата година и ще продължи до края на 2018 г.

Брюксел даде тласък на съдебната реформа В. Сега

В момент, в който съдебната реформа изглежда безнадеждна заради отхвърлянето на конституционните поправки в ресорната комисия в парламента, Брюксел даде явен знак, че не одобрява това. Вчера генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей заяви подкрепата си за действията на министъра на правосъдието Христо Иванов, след като се срещна с него в белгийската столица. Иванов е там за срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи. България трябва да направи промени както във ВСС, така и в структурата на прокуратурата, е посланието на Дей.

София превръща депото във "Враждебна" в аквапарк В. Сега

Столичната община има амбицията да превърне до 2020 година сегашното депо за строителни отпадъци в кв. "Враждебна" в парк с водни атракции, зони за отдих и офроуд трасета. Това обяви вчера зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Закриването на депото и превръщането му в място за развлечение е заложено в програмата за управление на отпадъците до 2020 г., която Столичният общински съвет прие вчера.

Гръцки фирми местят пари и бизнес у нас В. Стандарт

Гръцки фирми вече започват да проявяват интерес да изнесат паричните си потоци и дейност в България. Това коментира икономическият министър Божидар Лукарски по повод отражението върху българската икономика на задълбочаващата се криза в южната ни съседка. „Няма драматизъм и към момента няма отчетени загуби, които да предизвикат безпокойство”, увери Лукарски. Преди дни икономическият министър очерта две сфери като най-чувствителни от кризата в южната ни съседка - търговията и хилядите българи, които работят там.

Харчим повече енергия в жегата В. Стандарт

Потреблението на ток се е увеличило с близо 7% заради жегата, в сравнение с миналата седмица. Все още обаче не са достигнати пиковите летни стойности. Това каза пред БНР директорът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков. Той увери, че има достатъчно производствени мощности, за да се покрие по-голямото потребление.

МОСВ предлага 500 000 лв. глоба за замърсяване на околната среда В. Новинар

Глоба до 500 000 лв. за оператор, който умишлено или случайно допусне замърсяване на околната среда, както и при създаване на рискове за защитени видове и за човешкото здраве. Това предложение за законови изменения представи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в кулоарите на Народното събрание. Причина за предложението на МОСВ е последният разлив на нефтени продукти на територията на "Лукойл Нефтохим Бургас. "Това, което се случи, е допускане на замърсяване на територия, която е в опасна близост със защитена зона и защитена местност", каза Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 11.09.22 г.
fallback