fallback

Акцентите в бизнеса на 9 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:42 | 09.07.15 г.

В България

В Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание бяха изслушани кандидатите за управител на БНБ. 

Парламентарните комисии по енергетика и за наблюдението на дейността на регулатора пък подкрепиха новите мерки, предложени в законопроект за промени в Закона за енергетиката, които предвиждат създаването на специален Фонд за стабилизиране на енергетиката.

За времето от 2000 г. до 2014 г. годишният разход за пенсии за осигурителен стаж и възраст в абсолютна стойност е нараснал с над 4,2 млрд. лв., или почти три пъти. Това се посочва в „Анализ на пенсиите за осигурителен стаж и възраст за периода 2000-2014 г.”, публикуван от Националния осигурителен институт.

Кризата с Гърция не бива да всява паника, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Икономическият министър каза, че има заявен интерес от гръцки фирми, които да пренесат своята дейност в България, но това е нещо, което предстои.

По света

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обсъжда предложенията за реформи към кредиторите, търсейки начини да постигне единство в средите на собствената си партия, за да може да има поне шанс да прокара предложението за спасителен пакет през гръцкия парламент, без да рискува разпад на кабинета и правителствена криза.

Какво ще се случи в непосредствено и по-далечно бъдеще с Гърция? "Подстригване" на дълга, трети спасителен пакет, Grexit, нова помощ... Трите най-вероятни сценария за бъдещето на Гърция и еврозоната можете да прочетете тук.

Над 4 млн. сирийци са избягали от гражданската война в страната си, за да се превърнат в бежанци в съседните региони, като 1 млн.  от тях са сторили това в последните 10 месеца, сочат последните данни на ООН. С новата вълна от бежанци, пристигнала в Турция, общият им брой е достигнал до над 4,013 млн. души.

Дъщерното дружество на "Газпром" South Stream Transport BV прекрати договора си с италианския подизпълнител Saipem SpA за строителството на първата част от офшорния участък от газопровода, подписан в рамките на проекта "Южен поток" през 2014 г.

Южна Корея ще разшири допълнително търговското финансиране на местните износители до 2016 г., като част от усилията за стимулиране на износа на страната. Планираните 14,2 млрд. долара допълнително държавно финансиране ще бъдат отчасти използвани от малките износители под формата на по-евтини заеми.

На борсата

Мегапарк ООД е депозирало молба в Софийски градски съд за откриване на производство по несъстоятелност срещу Енергони АД

Препоръчваме

Facebook популяризира идеята за онлайн социална мрежа преди десетилетие. Сега обаче бързият възход на услугите за изпращане на съобщения променя социалните мрежи, тъй като потребителите все по-често комуникират пряко един с друг, а не публикуват толкова неща.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
fallback