fallback

Акцентите в бизнеса на 7 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:36 | 07.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор

В България

Министерството на икономиката предлага да се променят изискванията за регистрация на фирмите по ДДС и така да се "осветли" голяма част от оборотите на малкия и средния бизнес, каза днес във Варна икономическият министър Божидар Лукарски.

Вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че ефект от гръцката криза в България ще има, защото Гърция е основен търговски партньор и българският износ към страната възлиза на около 3 млрд. лева годишно. Допълнително и 100 хил. българи са постоянно заети в южната ни съседка.

Лоша оценка за състоянието на българското здравеопазване дадоха в докладите си Европейската комисия и Световната банка. Идентифицираните проблеми са непрекъснато увеличаващите се разходи за здраве без постигане на реални задоволителни резултати, изключително високият процент на доплащането за здраве от страна на пациента и др.

Малък, но все пак спад от 1% връща България отново на 65-то място в света по износ на стоки за 2014 г., с 2 места по-надолу спрямо 2013 г. Българският износ, измерен в щатски долари, е 29,314 млн. щ. д. според анализ на Българската стопанска камара.

Очакваме да има спад в цените на нощувките в гръцките хотели и гърците ще усетят колко добри туристи са българите, заяви в интервю за Investor.bg директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Ако българите умеят да поискат отстъпка, цената на почивката им може да се намали наполовина.

По света

Гърция продължава да бъде основната тема на разговор в целия свят.

Непосредствено преди срещата на финансовите министри на еврозоната в Брюксел германският министър на финансите Волфганг Шойбле счита, че допълнителна финансова помощ от еврозоната за Гърция е възможна само в рамките на нова програма и след споразумение за строги икономии и реформи.

Срещата на Еврогрупата във вторник обаче не доведе до очакваните положителни резултати, след като гръцката делегация не е представила никакви нови конкретни предложения. Такива ще има може би едва в сряда.

И все пак Ципрас е този, който трябва да реши дали Гърция ще прекрачи ръба. За да избегне това, той трябва да изненада кредиторите и целия останал свят, като придобие нов образ. Междувременно Европа трябва да е готова за излизането на Гърция от еврозоната.

За разлика от Гърция италианската икономика постепенно излиза от своята най-продължителна рецесия от десетилетия насам. Премиерът Матео Ренци обаче трябва да натисне здраво чрез амбициозната си програма за реформи и да овладее структурните слабости на страната, за да възроди устойчивия растеж, заяви МВФ.

Междувременно излезе информация, че руският газов гигант „Газпром“ се готви да замрази инвестициите за развитието на „Южния коридор“, тоест по пътя на газа в южното направление. По това направление трябваше да се транспортират необходимите количества газ за „Южен поток“, а след това и за „Турски поток“.

На борсата

Проектът на новият Кодекс на застраховането е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите до 20 юли. С новия кодекс в българското законодателство се въвежда европейската директива Платежоспособност ІІ (Solvency II), която предоставя общата за Европейския съюз (ЕС) правна рамка за започване и извършване на застрахователна и презастрахователна дейност.

Препоръчваме

Български учени изработиха изобретение, което показва уеб страници на Брайловата азбука. Разработеното изобретение Blitab е един от шестте проекта, избрани от френския вестник Le Monde като финалисти на изложението "Hello Tomorrow Challenge"

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:56 | 11.09.22 г.
fallback