fallback

Преглед на печата за 24 юни

07:51 | 24.06.15 г.

САЩ и България влязоха в противоречие за танковете

В. Сapital daily

САЩ и България влязоха в противоречие за разполагането на американска военна техника и военни части на територията на страната. Американският военен министър Аштън Картър обяви в Естония, където е на посещение, че шест държави, сред които и България, са одобрили двустранни военни споразумения. Официалната позиция на българското министерство на отбраната обаче беше друга.

На сайта на отбранителното ведомствио се появи изявление на министър Николай Ненчев, в което се казва: "Днес имах среща с посланика на САЩ Марси Рийс по нейна молба, по време на която бях информиран, че предстои изявление на американската страна за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. В разговора ни обаче не беше предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката. Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал. Ако подобно искане постъпи, затова ще бъде уведомено както българското общество, така и останалите български институции. Едва тогава ще започне процедурата по приемане и съгласуване на предложението".

България ще преговаря с НАТО за охрана на небето

в. Сега

Правителството ще даде мандат на министерствата на отбраната и на външните работи да започнат преговори с други страни членки на НАТО за съвместна охрана на въздушното ни пространство от средата на 2016 г. Това предвижда проекторешение, което вчера беше внесено от военния министър Николай Ненчев в Министерския съвет и ще бъде обсъдено на днешното му задание. В средата на следващата година изтича летателният ресурс на последните пет "МиГ-29" и реално България ще остане без бойна авиация. Затова се прибягва до спасителния вариант да се търси помощ от друг член на алианса. Целта е, докато бъдат доставени нови западни изтребители, страната ни да не остане без охрана на въздушното пространство.

Прокуратурата засече десетки изборни туристи в 5 области

в. Сега

Прокуратурата констатира драстични нарушения при извършване на регистрации по настоящ адрес в областите Видин, Монтана, Бургас, Шумен и Кюстендил. Разпоредено е заличаването на над 500 от тях в петте области, в други проверката продължава. Повод за намесата на прокурорите станаха множеството сигнали за предизборната миграция на електорат няколко месеца преди местния вот на 25 октомври. Установени са фрапиращи случаи, при които на един адрес са регистрирани над 40 души, и такива, при които са посочени необитаеми постройки или дори липсват къщи.

Интересът към малките села сега е засилен заради промените в Изборния кодекс, които предвиждат селищата с над 100 жители да си избират кмет и всеки допълнителен глас може да промени резултата. За да имат право на вот в съответната община, пришълците трябва да са се регистрирали по настоящ адрес до 25 април. Само от февруари до април са направени над 80 000 такива регистрация, почти двойно повече в сравнение с 2014 г., когато броят им е бил 44 000.

По магистрала до Гърция от 1 август

В. Стандарт

Работи се на 24-часов режим по изграждането на Лот 4 от магистрала "Струма" от Сандански до Кулата, а прерязването на лентата ще бъде на 1 август. Това каза регионалният министър Лиляна Павлова при откриването на парк в Благоевград. С построяването на магистрала "Струма" ще се стига много бързо от София до Благоевград, всеки уикенд столичани ще могат да идват тук, защото има какво да видят, допълни тя. Лиляна Павлова увери, че строителството на Лот 2 от Дупница до Благоевград върви по график и през октомври пътната отсечка ще бъде открита официално. Процедурата за избор на изпълнители на Лот 3.1 от Благоевград до с. Крупник и на Лот 3.3 от Кресна до Сандански също трябва да приключи до есента. Само трябва да се извърши допроектиране и отчуждаване на земи. 

Севт III отпадна от туристически маршрути

В. Стандарт

Бронзовата глава на най-могъщия тракийски цар Севт III, която след изложбата на България в Лувъра вече е световна сензация, отпадна от 8-те маршрута за културно-исторически ваканции, предложени от Министерството на туризма. Дестинациите с включените в тях обекти са разпратени до кметовете заедно с покана градоначалниците да участват утре в работна среща за обсъждането им.

Владетелят, с който се снима дори прочутият режисьор Джордж Лукас, обаче няма да очарова туристите, тръгнали по някой от маршрутите. Защото Долината на тракийските царе изобщо не присъства в тях. Ведомството е предвидило маршрут по тракийските ни светилища и могили, но той подминава казанлъшките ценности, пред които се преклони цял свят. "Голямата косматка", "Оструша" и "Шушманец" не са включени в дестинация. За сметка на това в "тракийския лъч" присъства затворената от декември 2014 г. за посещения гробница в Старосел, която пострада от свлачище и все още се ремонтира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 24.06.15 г.
fallback