fallback

Акцентите в бизнеса на 23 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:13 | 23.06.15 г.

В България

Три месеца преди изтичането на мандата и почти година след затварянето на Корпоративна търговска банка управителят на Българска народна банка Иван Искров подава оставка, считано от 10 юли. Това се разбира от съобщение, публикувано на сайта на централната банка, придружено с отворено писмо на Искров до Народното събрание.

Има реален риск в края на годината здравната система да изпита доста сериозни затруднения заради текущото финансово състояние, каза финансовият министър Владислав Горанов. От 2009 г. насам разходите за здравеопазване нарастват с изключително бърз темп спрямо общото икономическо развитие на държавата.

Броят на компаниите в несъстоятелност в България намалява с 22,8%, показва ежегодното проучване на Кофас. В повечето страни в Централна и Източна Европа има подобрена ситуация на пазара на труда, растящи възнаграждения, но степента на възстановяване по държави и влиянието върху пазара на труда са различни.

През май домакинствата спестиха 126 млн. лв. в банките. Сумата е по-голяма от депозираните само 33 млн. лв. през април, като отново расте, след като спадаше във всеки един от първите четири месеца на годината. Отделно, през месеца депозитите на фирмите растат със 120 млн. лв.

Удължаването на новия ценови период за регулирания енергиен пазар ще бъде най-много до 1 месец, предвижда проект за промени в Закона за енергетиката. Промените са част от приетите мерки за стабилизиране на енергетиката и опита на правителството за намиране на начин цената на тока да не се повиши.

По света

Водещи икономисти критикуват очертаващото се споразумение между Гърция и нейните кредитори. Най-сериозната критика е насочена към факта, че Гърция разчита повече на увеличаване на данъчните ставки, а не на насочени към икономическия растеж реформи.

Междувременно обаче анализаторите коментират, че ако Атина обяви неплатежоспособност по дълга си, съседните страни на Гърция ще бъдат изправени пред риск от "зараза", която би се разпространила през гръцките дъщерни банки, контролиращи голяма част от банковите им системи.

Активността в производствения сектор в еврозоната през юни се е увеличила с най-бързия си темп за последните четири години, показват публикувани във вторник данни. Това е поредният знак, че възстановяването в региона набира все по-голяма скорост.

След като един от специалните кораби, който трябва да положи тръбите за „Южен поток“ по дъното на Черно море, е напуснал пристанище Бургас в началото на седмицата, руските медии твърдят, че има раздвижване около строителството на „Турски поток“.

До 2050 г. десетте най-големите икономики в света ще включват не Италия и Русия, а нови сили, като Мексико и Индонезия. Ще има сериозно разместване в лидерските позиции на класацията, като в челната тройка ще присъстват Китай, САЩ и Индия. Кои държави ще са в първите десет, вижте в днешната ни графика.

На борсата

Комисията за финансов надзор предлага да отпадне задължението да се публикуват междинни финансови отчети за всяко тримесечие. Една от целите на предложението е намаляване на административната и финансова тежест за емитентите - малки или средни предприятия.

Препоръчваме

Стартъп компаниите предлагат все по-иновативни и оригинални решения през последните години. Американската компания Casper е една от тях, след като стана популярна дори сред звездите със своето "легло в кутия". Какво представлява то, четете тук!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 30.08.22 г.
fallback