fallback

Акцентите в бизнеса на 19 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:50 | 19.06.15 г.

В България

Цените на потребителските стоки и услуги у нас са били най-ниските в Европейския съюз  през 2014 г. според данни на Евростат. Ценовите нива в страната са 48% от средните стойности за ЕС.

Същевременно данни на НСИ показаха, че общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица през първото тримесечие на 2015 г. са нараснали с 6,9% на годишна база. Увеличението в индустрията е с 5,6%, в услугите – с 8,6%, а в строителството – със 7,1%.

Положителната новина дойде от AES Гълъбово, който е инвестирал 93 млн. евро за изграждането на депо за отпадъците от производството на електроенергия. Плановете са депото да бъде със седем клетки и с капацитет за 15 години или до края на договора, който централата има с държавата за преференциално изкупуване на електроенергия.

По света

Ситуацията около Гърция продължи да бъде във фокуса на целия свят.

След извънредно заседание днес Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи помощта за гръцките банки по линия на Програмата за спешна ликвидност ELA с 3,7 млрд. евро. По този начин общата сума по ELA достигна 87,7 млрд. евро.

Същевременно гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас потвърди, че "стабилността на банковата система е изцяло гарантирана от съвместните действия на Гръцката централна банка и Европейската централна банка".

Друга интересна новина дойде от САЩ, където се оказа, че китайските купувачи на имоти вече са най-голямата група чужденци на жилищния пазар. За първи път китайците изпреварват канадците и по продажби, и по обем на инвестициите в сектора на имотите в страната.

В Япония пък централната банка реши да не прави никакви промени в настоящата си монетарна политика, запазвайки лихвените проценти в близост до нулата и продължавайки разширението на паричната база с 80 трлн. йени годишно.

На борсата

Акционерите на Трейс груп холд АД решиха част от нетната печалба за 2014 г. да бъде раздадена като дивидент. Общото събрание на акционерите гласува за 0,136842105 лв. брутен дивидент на акция.

Същевременно Общото събрание на акционерите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ гласува за покриването на загубата за 2014 г. в размер на 2,9 млн. лв. за сметка на формираните резерви.

Препоръчваме

Доклад на Върховния комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН) показа, че почти 60 млн. души са насилствено изселени в цял свят вследствие на конфликти през 2014 г. Цифрата е с 8,3 млн. души повече от 2013 г.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 08.09.22 г.
fallback