fallback

Акцентите в бизнеса на 18 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:22 | 18.06.15 г.

В България

Европейската комисия завежда дело срещу Белгия и България в Съда на ЕС заради трайно високите равнища на прахови частици, които представляват сериозен риск за общественото здраве. Според проучвания всяка година лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора от пътнотранспортните произшествия.

България е сред лидерите по отношение на нарастването на разходите за труд в Европейския съюз за първото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същия период на миналата година, отчитайки ръст от 6,9%, сочат данните на Евростат. За същия период преди България са единствено Латвия (+7,3%) и Румъния (+7,1%).

Дали създаването на орган за преструктуриране на банки в рамките на БНБ е конфкликт на интереси беше един от горещите въпроси, който дискутираха членовете на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание във връзка със Законопроекта за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Министърът на туризма Николина Ангелкова и Дзиндзао Ли, председател на Националната администрация по туризъм на Китай, подписаха днес меморандум за разбирателство в областта на туризма между двете ведомства. С документа ще бъдат поощрявани и инициативите за по-широко сътрудничество между академичните общности на двете страни.

Градска железница ще свърже гарата и летището в Бургас. до два месеца предстои да бъде стартирана процедурата за жп възел Бургас и е планирано в този проект да бъде включена 2 км градска железница – връзката между летището и града.

По света

На фона на продължаващото буксуване на преговорите между Гърция и кредиторите гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се отправи към Русия в четвъртък и се срещне с президента Владимир Путин на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Дали Русия ще се окаже спасителната лодка за Гърция?

Междувременно ръководителят на германската централна банка Bundesbank Йенс Вайдман заяви, че оцеляването на европейския проект не зависи от развитието на събитията в Гърция. Евентуален Grexit обаче може да доведе до "заразяване" на други страни членки и ще измени характера на паричния съюз.

Надеждите отпреди четири години, че Полша ще се превърне в износител на природен газ – „втора Норвегия“ по думите на тогавашния външен министър Радек Шикорски, бяха попарени след решението на полското дъщерно дружество на американския енергиен гигант ConocoPhilips да спре с проучванията в страната.

"Газпром" може да увеличи двойно преките доставки на газ за Европа през Балтийско море, като изгради две нови тръби до германския бряг с мощност 55 млрд. куб. метра годишно, съобщи компанията.

Парламентарните избори, които се провеждат днес в Дания вещаят оспорвана битка между дясноцентриската опозиция на бившия премиер Ларс Локе Расмусен, която има лека преднина, и управляващата лява коалиция на премиера Хеле Торнинг-Шмид.

На борсата

Вече работят първите две аптеки на Софарма Трейдинг АД, част от дъщерното Софармаси 2 ЕООД, показват информации в уеб страницата на компанията. Новата концепция е разработена с помощта на международни експерти и предлага лекарства, козметика, хранителни добавки и хомеопатия.

Препоръчваме

Електронният четец оглави класацията на най-предпочитаните устройства за четене – място, което допреди няколко години деляха таблетът и смартфонът, разкрива проучването „Какво, къде, кога четеш?“. И все пак класическата хартиена книга продължава да води спрямо електронните устройства.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 10.09.22 г.
fallback