fallback

Преглед на печата за 17 юни

07:52 | 17.06.15 г.

ПИМК инвестира 25 млн. евро в нови камиони

В. Сapital daily

През 2015 г. ПИМК ще инвестира 25 млн. евро в нови превозни средства. Това съобщи за "Капитал Daily" Илиян Филипов, един от двамата съсобственици на пловдивската компания. Тя е най-големият автомобилен превозвач в страната, като през 2013 г. изпревари бившата държавна СОМАТ по приходи. Пловдивското дружество е известно и с това, че транспортира дрехите на испанската Inditex, производител на марките Zara, Stradivarius, Bershka и др. В сектора обаче е по-популярна с това, че ежегодното се разраства като бизнес и като подвижен парк.

За тази година компанията планира 25 млн. евро инвестиции в 150 влекача Mercedes и 100 Iveco, като вторите вече са доставени, а първите ще бъдат произведени до края на октомври.

"Лот 3.2 Проект" очаквано спечели поръчката за препроектирането на магистрала "Струма"

В. Сapital daily

Очаквано обединение "Лот 3.2 Проект" е избраната фирма за изготвяне на идеен проект за участъка в Кресненското дефиле от лот 3.2 на автомагистрала "Струма". То включва четири проектантски, консултантски и фирми за инженерно-геоложки проучвания - "Пътпроект 2000", "Биас–М", "Геотехника – АБС"; "Бондис" и фирмата със шведско участие "Свеко Енергопроект".  Предложената цена от изпълнителя е 953 946 лв. без ДДС и е най-ниската, а освен това техническата му оферта получи много повече точки от конкурента. Срокът за завършване на проекта е 168 дни. Критерият за избор на изпълнител за тази процедура е "икономически най-изгодна оферта" с тежест на финансовата оценка 60% и тежест на техническата оценка 40%. При техническата оценка "Лот 3.2 Проект" получи 92 точки, а конкурентът му - едва 20 точки.

И фирмите ще издирват безработни младежи по кафенетата

в. Сега

Работодателите, общините, неправителственият сектор, обучителни центрове и др. ще се конкурират с "търсачите на безработни" в издирването и мотивирането на млади безработни българи до 29 г. Социалното министерство обяви още една програма за активиране на млади хора, които не учат и не работят. С 26 млн. лв. от ОП "Развитие на човешките ресурси" ведомството цели да включи в обучение, преквалификация или да намери работа на 18 хил. млади хора до 29 г.

Това е втора програма за активиране на млади хора, които не правят нищо. С пари от националния бюджет са назначени и 35 младежки медиатори, които също трябва да издирват връстниците си до 29 г. по кафенета и градинки и да ги убеждават да се регистрират в бюрото по труда или да се върнат на училище. Първите 35 от 100 търсачи са назначени. Програмата е до 2017 г., а за тази година са заделени 1.3 млн. лв. от бюджета в националния план за заетост.

Половината българи биха подкрепили задължителното гласуване

В. Стандарт

Половината от всички пълнолетни българи твърдят, че биха гласували с „да" за задължителното гласуване на евентуален референдум за изборните правила. Това показва анализ на Галъп за нагласите по отношение на предложения от президента референдум. Малко под една трета са против задължителния вот. Останалите се затрудняват да отговорят, съобщи Дарик. Мажоритарният елемент се подкрепя от две трети от хората. Половината от българите обявяват, че биха гласували с „да" на въпрос за дистанционно гласуване по електронен път, малко под една трета са против, а останалите се затрудняват.

Дават почивки на море и безплатен шопинг за служители отличници

В. Новинар

Работодатели в цялата страна предлагат нестандартни бонуси за служители отличници заради недостига на квалифицирани кадри у нас, показа проверка на „Новинар”. Наградите за лоялните работници започват от безплатни карти за фитнес и плуване, ваучери за шопинг в бутици до безплатна почивка на море или екскурзия в чужбина. Сред най-щедрите са международни компании от IT сектора. Фирма с офис в Бургас например предлага допълнително към заплатата пари за транспорт, VIP карти за пазаруване в бутици, намаление в ресторанти и ваучери за храна като добавка, показа наше проучване.

5-звездните хотели по морето пък масово позволяват на служителите си да ползват без пари басейн и фитнес в комплекса извън работното си време. Навсякъде по морето в момента повечето работодатели осигуряват квартира. Предлага се и безплатна храна. Най-много се търсят сервитьори, готвачи и рецепционисти, а заплатите вървят около 1200 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 20.08.22 г.
fallback