fallback

Акцентите в бизнеса на 16 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:26 | 16.06.15 г.

В България

Европейската комисия е одобрила оперативните програми „Региони в растеж” и „Околна среда” за периода 2014-2020 г. С това решение се приемат и последните две оперативни програми за новия програмен период с общо финансиране 7,6 млрд. евро.

Към 2013 година делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в общото потребление на енергия в България възлиза на 19%. По този показател страната преизпълнява заложените от Европейската комисия цели за стимулиране на производството на зелена енергия до 2020 година.

Сред българските президент, премиер, министри и депутати милионери няма, парите в банките са им нищожни, а колите – стари. Това се разбира от публикуваните на сайта на Сметната палата декларации на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Заради неиздадена от Министерството на финансите наредба по Закона за семейни помощи за деца не се прилага текст от закона, влязъл в сила през 2009 г., който предвижда изплащането на месечна помощ от 100 лв. за семейства, чиито деца не могат да бъдат настанени в общински детски градини.

През тази година се забелязва засилен интерес на португалски инвеститори в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата и винарската индустрии в България. Страната заема 56-та позиция в ранглистата на държавите, инвестирали в България.

По света

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обвини кредиторите на страната си в садизъм. По думите му целта им е разпадане на Европейския съюз. Предложените мерки не предлагали решение на финансовата криза, а унижение за гърците.

Двете големи банки JPMorgan и HSBC са в процес на преговори за преместване на част от своя бизнес от Великобритания в Люксембург. Тези действия са свързани с възможността Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз.

„Газпром“ е изпратил на Турция исканите координати на сухопътното трасе на „Турски поток“. Енергийният министър на Турция Танер Йълдъз сега очаква да получат предварителните разрешения по технико-икономическата обосновка на проекта.

Според икономистите на Международния валутен фонд, когато богатите стават по-богати, икономическото здраве на страната може да пострада. Но ако най-бедните членове на обществото започнат да се изкачват по стълбата, растежът на БВП може да получи тласък.

Папа Франциск се подготвя да призове за "драстично намаляване" на въглеродните емисии и да се застъпи срещу "икономическите сили", които се противопоставят на усилията за борба с изменението на климата. Според папа Франциск глобалното затопляне е причинено "главно от човешка дейност".

На борсата

Икономическата и финансова стабилност в контекста на сигурността в глобален план и ролята на независимите надзорни институции за поддържането и развитието на световните финансови пазари са били част от темите на разговор по време на срещата на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев с генерал Уесли Кларк.

Общото събрание на акционерите на Първа инвестиционна банка e решило печалбата за 2014 г. в размер на 30 млн. лв. да се капитализира. Гласувано е още от печалбата за 2015 г. да не се правят никакви отчисления и да не се изплащат дивиденти, за да може тя също да се капитализира.

Препоръчваме

Еманципацията на жените в повечето страни по света отдавна е намерила отражение върху местните банкноти. Изключение правят мюсюлманските страни, САЩ и... България. Коя е единствената българска банкнота с изображение на жена, четете тук.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 31.08.22 г.
fallback