fallback

Преглед на печата за 13 юни

08:31 | 13.06.15 г.

Партиите оформят консенсус срещу изборния туризъм В. Сега

Управляващи и опозиция демонстрираха вчера широко съгласие за мерки срещу преселението на избиратели преди местния вот чрез промени в Закона за гражданската регистрация. Такива поправки внесоха БСП, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. Общата им цел е да се даде възможност на общините бързо да заличават направените в нарушение на закона адресни регистрации преди влизането в сила на 6-месечния срок за уседналост. Макар че принципно бяха одобрени при обсъждането им в пленарната зала, гласуването им се отложи за идната сряда.

Реформаторската задруга взе да се пропуква В. Сега

Единството на реформаторската общност се пропука вчера след серия непремерени изказвания на министри, откровени гафове и приятелски огън. Бившият служебен премиер Георги Близнашки засипа с критики собствения си правосъден министър Христо Иванов, който и в момента е шеф на МП. Професорът нарече "тържество на глупостта" предлаганите от Иванов промени в конституцията, свързани със съдебната реформа.

Климатът променя нормите за строеж на пътища В. Стандарт

Климатичните промени налагат ревизия на нормите за проектиране и изграждане на пътища в България. Това е становището, около което се обединиха експертите от Българския форум за транспортна инфраструктура на последното си заседание. Пътищата са проектирани при норма на валежите от 600 л/кв. м годишно, а през последните години падат около 1000 - 1500 л/кв. м, коментира проф. д-р инж. Николай Михайлов, който е председател на БФТИ и шеф на катедра "Пътища" в УАСГ. Според експертите и преподавателите е необходимо да се изработят нови правилници за проектиране на автомагистрали и пътища, както и за поддръжката и реконструкцията на вече съществуващите шосета.

Банките с печалба от 374 млн. В. Стандарт

Печалбата на банките към края на април е 374 млн. лв., обявиха от БНБ. Това е ръст с 68 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Печалбата само за месец април 2015 г. възлиза на 89 млн. лв. Общата сума на активите на кредитните институции в страната е 85,1 млрд. лв. За сравнение - към края на април 2014 г. сумата на активите в банковата система е била 86,4 млрд. лв. Това означава, че за година активите на банките са намалели с 1,3 млрд. лв., а причината за това е затварянето на КТБ.

България с 10 на сто ръст при усвояването на еврофондовете В. Новинар

10 процента ръст при усвояването на еврофондовете отбелязва България за първите пет месеца на 2015 г., показва справка на дирекция "Програмиране на средствата от ЕС" към Министерския съвет. Данните показват, че към края на май са усвоени 77,45 процента при 67,4 на сто в края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 11.09.22 г.
fallback