fallback

Преглед на печата за 8 юни

07:42 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Energo-pro заведе дело срещу България В. Капитал Daily

Пореден чужд инвеститор отново в сектор енергетика заведе иск срещу България. Този път това е чешката Energo-pro, която доставя електричество на цяла Североизточна България. Тя е завела арбитражен иск срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID). Намерението за подобна стъпка беше заявено от компанията още през 2013 г. заради ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от март същата година. Тогава арбитражно дело срещу страната ни с подобни мотиви беше заведено от австрийската EVN, която захранва с електроенергия Югоизточна България. Търсената сума по спора е 600 млн. евро, а основанието - загуби, претърпени от законодателни промени и регулаторни решения в енергийния сектор в периода от 2004 до 2014 г.

4.4 млрд. лева потънали в държавни фирми за 7 години В. Сега

Държавата с нейните чиновници и предприятия струва много скъпо на българските данъкоплатци. Само за издръжката на администрацията - централна и общинска, бюджетът харчи над 3 млрд. лева годишно, става ясно от справка на Министерството на финансите. При това сумата не включва заплатите и осигуровките на чиновниците, тя показва само разходите за командировки, обучение, коли и гориво, ток, вода, парно и телефони, хартия и други материали, храна, външни услуги, текущи ремонти. Отделно държавата "подкрепя" със значителни суми своите дружества. В периода 2007-2013 г. са налети 4.4 млрд. лева, изчисли Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

Министерствата харчат спешно евробюджетите за реклама В. Сега

Изтичането на сключваните договори за популяризиране на старите оперативни програми за периода 2007-2013 г. е довело до ударно харчене на крупни суми в последния момент. Заради закъснението в изпълнението на дейностите стотици хиляди левове в момента отиват за неефективни и скандални кампании, показва проверка на "Сега" на база сключваните през първия програмен период договори и месечните данни за извършени по тях плащания.

Вдигат се цените на старите коли в. Стандарт

Цените на старите авотомобили вървят нагоре. „Проблемът е, чев момента дори и чужбина все по-трудно се купуват нови коли. Хората си карат по-продължително време колите, които имат, не ги сменят и не се търсят нови”, обясни пред „Стандарт” Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. В резултат се свива предлагането на стари коли на пазара в Европа.

Нов парк за 3,6 млн. зарадва Враца В. Стандарт

На нов парк се радват жителите на врачанския квартал "Дъбника". В него са изградени пешеходни алеи, открита е амфитеатрална сцена с оборудвани гримьорни, репетиционна зала, тоалетни и кафе сладкарница. В зелените площи са засадени над 3000 дървета, храсти и цветя. За малчуганите са изградени детски площадки и фитнес на открито. Има зона за разходка на домашни любимци и паркинг с 68 места. Паркът на стойност 3 606 347 лева е изграден по проекта "Враца - привлекателно място за живеене". За празничната церемония по откриването се събраха няколко хиляди врачани и гости. Сред официалните лица бяха депутатите инж. Петя Аврамова и Красимир Богданов и областният управител Малина Николова.

Руски бизнесмен открива хотел в Добринище В. Новинар

Руският бизнесмен Борис Ножкин ще открие модерен хотелски комплекс в курорта Добринище. В момента се извършват допълнителни работи по обекта и през лятото се очаква комплексът да посрещне първите си посетители. Луксозният хотел разполага с над 400 легла. В бившата база на железниците са построени голям хотел и десетки къщи за гости. Всички постройки разполагат с всички екстри."Той избра нашия курорт заради съчетанието на планина и минерална вода. Ножкин е убеден, че тепърва тук ще се развива туризмът, при това през цялата година. Зимата на ски в Пирин, лятото на СПА процедури в хотелите. Руснакът вече е договорил в родината си почти пълна заетост на своята база за следващия зимен сезон", заяви кметът на Добринище Китан Галчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 11.09.22 г.
fallback