fallback

Акцентите в бизнеса на 5 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

16:42 | 05.06.15 г.

В България

Управляващите готвят компромисен вариант за промени в Закона за защита на конкуренцията. Този вариант ще смекчи проекта на социалистите, които прокараха на първо четене изменения, свързани с дейността на търговските вериги.

 Националният статистически институт потвърди, че през първото тримесечие на 2015 г. икономическият растеж се ускорява до 0,9% на тримесечна и до 2% на годишна база. С най-голям принос за силното представяне на българската икономика са износът на стоки и услуги и крайното потребление.

Здравноосигурителната вноска да бъде приравнена на данък и да не остава като вноска, която е несъбираема. Това е едно от предложенията на експертна група, оповестено по време на дискусията "Каква да е новата политика в здравеопазването?".

При предсрочно прекратяване мандата на управител на БНБ или на член на Управителния съвет наследникът на поста няма да довършва мандата, а ще кара цял мандат. Тази промяна в Закона за БНБ е внесена днес в Народното събрание.

При падането на банковата тайна за банките в несъстоятелност обществено достъпна ще става информацията за договорите без обезпечения или за случаите, когато физически и юридически лица са теглили заеми с цел кредитиране на други лицa, каза пред БНТ Десислава Атанасова.

По света

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да запази тавана на производството си поне за още шест месеца, заяви петролният министър на Саудитска Арабия Али ал Наими. В момента 12-членният картел произвежда до 30 млн. барела на ден.

Световната икономика е в опасност от затъване с оглед на слабия растеж, освен ако не бъдат приложени целенасочени мерки за стимулиране на търсенето и развитие на бизнеса, съобщи в доклад Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Участието на Русия в срещите на Г7 е немислимо, заяви германският канцлер Ангела Меркел в навечерието на срещата на върха на водещите индустриални държави. В същото време тя подчерта желанието си за засилване на сътрудничеството с Русия, без която според нея не е възможно разрешаването на редица конфликти.

Крайнолевите фракции в правителство на Гърция заявиха, че може да се стигне до предсрочни избори, ако международните кредитори не смекчат условията си по сделката “пари срещу реформи”. По-рано Атина отложи плащането към Международния валутен фонд (МВФ), което трябваше да направи днес, с мотива, че ще плати задълженията си към фонда накуп в края на месеца.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) повдигна обвинения пред съд в Манхатън, Ню Йорк, на българин и няколко други лица, че са представили фалшиви оферти за закупуването на три компании, сред които Avon Products.

На борсата

Дивидентният сезон на БФБ-София едва започва, а до 4 юни са гласувани дивиденти от 14 компании за общо 35 млн. лв. Крайният нормативен срок за провеждането на събранията е 30 юни тази година и повечето събрания са именно в последните възможни дни.

Препоръчваме

Още преди Apple да потвърди миналата есен, че създава умен часовник, разработчиците на мобилни игри говорят за това как потребителите ще могат да намерят играта “Candy Crush” на устройството. Какви други игри планират разработчиците, четете тук!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 29.08.22 г.
fallback