fallback

Преглед на печата за 9 май

08:35 | 09.05.15 г.

Кабинетът ще повишава грамотността с кътове за четене по гари и градинки В. Сега

Сериозните проблеми с грамотността у нас ще бъдат преодолявани с кътове за четене на обществени места, дискусии с родители, срещи с писатели. За сметка на разнообразните инициативи с участие на неправителствени организации обаче амбициите на министерството да полага системни усилия за преодоляване на образователните различия през самата образователна система са повече от скромни. Инициативите са предвидени в плана за изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността през 2015 и 2016 г., публикуван на сайта на МОН. За осъществяването им се разчита на средства от министерства, общини, издателства, НПО-та и оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Асистенти ще има само за 1/3 от нуждаещите се В. Сега

Малко над 14 хил. лица с увреждания и възрастни над 65 г. ще могат да се възползват от домашен, социален или здравен асистент в общински центрове за социални услуги, които кметствата ще могат да разкрият с пари от Брюксел. Нужда от подобна подкрепа обаче имат три пъти повече хора - над 42 хил., по данни на социалното министерство. Заделените средства от 150 млн. лв. са по схемата "Независим живот" по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за периода до 2020 г. и ще стигнат само за малко над 14 хил. души.

Китайци си харесаха Монтана за бубарство В. Стандарт

Китай иска да инвестира в бубарството у нас. Това стана ясно от среща в Монтана на делегация от град Джианшинг на Китайската народна република, приета от областния управител Ивайло Петров. Гостите води г-жа Шао Жанхуа, заместник-директор на общинския народен конгрес на Джианшинг. Тя покани домакините си в Китай през юни, когато на специален форум ще бъдат обявени намеренията на страната и да инвестира в бубарството у нас и конкретно в Монтана. Джианшинг е един от малките градове на Китай, наброява 4,5 млн. жители. Намира се близо до Шанхай. По тази причина българо-китайската търговска камара е поискала откриването на български павилион в Шанхайската свободна икономическа зона.

Новото тото ще прави по 10 милионери на година В. Новинар

Българският спортен тотализатор ще превръща поне 10-има българи в милионери на година. Това увери спортният министър Красен Кралев, коментирайки революционните промени. Новостите влизат в сила за следващия тираж в неделя. "При шестица джакпотът ще стартира от 1 милион лева, като към него ще се прибавят и натрупаните постъпления за съответния тираж. Така ще правим поне по 10 милионери годишно, обясни Кралев. - Вече са факт сериозни промени в досегашните игри, които да ги направят по-атрактивни за гражданите. Най-големите промени ще са в играта "6 от 49", разясни Кралев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:34 | 09.09.22 г.
fallback