fallback

Преглед на печата за 9 април

07:49 | 09.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Четири атрактивни плажа край Созопол се отдават за 15 години В. Капитал Daily

Министерският съвет даде ход на концесиите за четири атрактивни плажа в община Созопол - "Каваците – север", "Златна рибка", "Смокините - север" и "Смокините – юг". Договорите с операторите ще се сключат за срок от 15 години. Досега плажовете се стопанисваха от наематели, определени от регионалното министерство след търгове с тайно наддаване. Наемът за най-големия от четирите плажа - "Златна рибка", е близо 80 хил. лева на година, а на най-малкия - "Смокини юг", почти 30 хил. лв.

Ларгото в София ще е готово през октомври В. Сега

Министерството на културата хвана последния влак за европейското финансиране за проекта за Ларгото. Вчера културният министър Вежди Рашидов обяви, че до октомври реконструкцията на античния комплекс в сърцето на София трябва да приключи. Именно тогава е крайният срок, в който могат да се усвоят парите по ОП "Регионално развитие". Проектът се финансира с 16 млн. лв. от Брюксел. Проектът беше разделен на три етапа, но през 2012 г. беше завършен само първият - ремонтът на пешеходното пространство на площад "Независимост". Другите два етапа за реставрация на археологическите разкопки бяха в застой заради обжалвания на обществените поръчки.

Образователната комисия "повиши" 4 колежа във висши училища В. Сега

Макар отдавна да се говори за нуждата от свиване на раздутата мрежа от вузове у нас, вчера образователната комисия прие решения за преобразуване на 4 колежа във висши учебни заведения. Без никакви дебати депутатите одобриха единственият държавен колеж у нас - този по телекомуникации и пощи в София, да стане специализирано висше училище. Същото се отнася и за два частни колежа в Пловдив - по икономика и администрация, и колежа по икономика и управление. Повишен в ранг е и международният колеж в Албена. След като парламентът вземе окончателното решение за преобразуването им, те ще получат право да обучават бакалаври и магистри, и дори доктори. Сега могат да "произвеждат" само професионални бакалаври.

Българският нов дълг най-търсен В. Стандарт

Новите български облигации с общ размер от 3,1 млрд. евро, които бяха пласирани на 19 март, се представят изключително добре на капиталовия пазар. По информация от бизнес платформата на Блумбърг (Bloomberg Fixed Income Trading Active Bonds) те са най-търгуваните по обем суверенни еврови книжа, емитирани на международните капиталови пазари за периода от 19 март, когато започна процесът по приемане на заявки, до 7 април, съобщиха от Министерството на финансите.

Младите безработни с 16 000 по-малко В. Стандарт

За една година регистрираните в бюрата по труда безработни младежи са намалели с 16 000 души. В момента техният брой е 60 000, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Положителните тенденции на пазара на труда се отразяват добре и на младежите. Около половината от участващите в стажантски програми остават на постоянно работно място. Най-голямо е търсенето на работна сила в бизнес услугите, финансите, ИТ сектора, които осигуряват най-качествените и добре платени работни места. През последната година обаче се забелязват перспективни възможности за младите да се реализират в сферата на образованието и преработващата промишленост.

България има голям потенциал за приключенски туризъм В. Новинар

България може да се превърне в целогодишна туристическа дестинация и да привлича посетители с приключенски туризъм. Сред развиващите се държави страната ни е на трето място по потенциал за развитие на приключенска туристическа индустрия. Това обяви Гергана Николова от международната асоциация Adventure Travel and Trade Association по време на форума „Планини 2015”, който се проведе в рамките на шестия фестивал „Зелени дни” в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 13.09.22 г.
fallback