fallback

Преглед на печата за 23 март

07:46 | 23.03.15 г.

Банките трупат резерви в БНБ заради свръхликвидност

В. Сapital daily

Банките трупат средства в БНБ на 0% лихва. Данните на централната банка показват, че през февруари резервните активи на централната банка са се увеличили до рекордно високото равнище от 17.18 млрд. евро, като нарастването за последния месец е с над 1.5 млрд. Евро. Представители на банковия сектор, до които "Капитал Daily" се допита, обясняват, че зад този ръст стои именно увеличаването на резервите на търговските банки в БНБ. Причините са свръхликвидността в системата - банките получиха много средства покрай изплащането на гарантираните депозити от КТБ, кредитирането е замръзнало, а лихвите в Европа са отрицателни.

От началото на кризата и особено след разразяването на депозитната война през 2009-2010 г. обемът на привличаните от банките спестявания от бизнеса и домакинствата трайно се увеличава. Междувременно замръзналото през периода на кризата банково кредитиране все още остава около нулата въпреки опитите на финансовите институции за раздвижване на пазара. Така, ликвидността в банковата система трайно нараства, като по данни на БНБ през януари 2015 г. достига 31.78% (при 30.12% месец по-рано).

Украинци и англичани търсят имоти в Банско

В. Стандарт

Голям интерес към имоти в курорта Банско от страна на украинци и англичани има през последните няколко месеца. Най-важното е, че имотният пазар е силен, няма падане на цените, твърдят брокери в курортния град. Имоти в Банско купуват и сърби, българи и македонци. "Млади семейства от Украйна искат да живеят тук, за да избягат мъжете от мобилизацията в армията. Вече са сключени десетина сделки с украински клиенти. Идват и пенсионери, които искат спокойствие и мир, а не напрежение и война", каза брокерът на имоти Атанас Бутилов.

Дават до 500 000 евро за земеделска техника

В. Стандарт

С 15 на сто се увеличава финансовата помощ от ЕС за реализацията на проекти за инвестиции в биоземеделие. Това предвижда проектът за Наредбата за прилагане на подмярка "Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., който е подготвен от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Документът предвижда финансовата помощ от ЕС да бъде в размер на 50% от стойността на инвестицията.

За да получат подкрепа от ЕС, инвестициите трябва да са на стойност между 15 хил. и 1,5 млн. евро, предвижда наредбата. Максималният размер на инвестициите за закупуване на земеделска техника за целия период на прилагане на ПРСР за един кандидат е 500 000 евро, а този на инвестициите за изпълнение на интегриран проект - 1,5 млн. евро.

Армията ще продава на търг оръжие за милиони

в. Сега

След като дълго време влизаше в ролята на крупен брокер на недвижими имоти, сега Министерството на отбраната (МО) се е прицелило в друг пазарен сегмент - търговията с оръжие. Ведомството се готви да пусне на пазара сериозно количество пушки, автомати, пистолети, части за тях и боеприпаси, което със сигурност ще предизвика интереса на оръжейните търговци и колекционерите. Целта е да се компенсират онези 70 млн. лв., които бяха отрязани от военния бюджет.

Списъците с подготвеното за продажба оръжие са публикувани на сайта на министерството. Продажбата се очаква да стане чрез военното дружеството "Снабдяване и търговия", което се занимава с търговия със стоки с двойна употреба. От МО не дават информация кога, как и на какви цени ще се продава оръжието. Най-вероятно за целта ще бъдат обявени търгове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 07.09.22 г.
fallback