fallback

Акцентите в бизнеса на 20 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:07 | 20.03.15 г.

В България

Знаменателен ден за българската икономика – държавата изтегли най-големия дълг в своята история. Правителството емитира три типа еврооблигации и набра 3,1 млрд. евро от международните пазари. Според специалисти ходът е подходящ заради редица фактори, сред които ниското предлагане на книжа в региона, високата ликвидност на пазарите и срочността на емисиите.

Междувременно газовата връзка с Румъния, която трябваше да бъде готова преди почти две години, ще бъде строена отново в своята подводна част. За това разбираме от обществената поръчка на „Булгартрансгаз“.

Премиерът Бойко Борисов пък продължава да лансира идеята си за газов хъб край Варна. Според него има шанс европейски и световни енергийни компании да инвестират в проекта.

Отново на енергийна тема – България е преизпълнила изискванията на ЕС за зелена енергия. В страната работят вятърни турбини с обща мощност 687 MW, а само през миналата година са инсталирани нови централи с обща мощност 10,1 MW. Разберете повече от нашата Графика на деня.

Държавата е на път да се откаже от идеята да национализира завода „Химко“. Това стана ясно от изказване на енергийния министър теменужка Петкова. Тя също така посочи, че Министерството на енергетиката е подало проекти на обща стойност 1,41 млрд. евро по инвестиционния план „Юнкер“.

Възможният отлив на руски туристи може да се окаже пречка пред летния сезон, но не трябва да се драматизира ситуацията, смята пък министърът на туризма Николина Ангелова.

По света

На срещата си днес лидерите на Европейския съюз се договориха да създадат Енергиен съюз. Целта му ще е да води преговорите за енергийни доставки от името на всички държави и така да защитава по-добре интересите им – нещо, от което сравнително малки страни като България се очаква да спечелят много.

Лидерите на ЕС също така планират да удължат санкциите срещу Русия заради нейната продължаваща намеса в Украйна.

От срещата произлезе и друга новина – ЕС ще отговори на все по-мащабната руска пропаганда сред европейските народи с екип за информиране на руснаците за европейската гледна точка.

В същото време конкурентният на ЕС проект – Евразийският икономически съюз, също имаше среща на високо равнище днес. Президентът на Русия Владимир Путин е предложил създаването на валутен съюз между Русия, Беларус и Казахстан.

А някак междувременно северната ни съседка Румъния постигна независимост от вноса на чужд природен газ. От април тази година страната ще ползва единствено свой собствен газ.

Братски Китай ще отпусне на изпадналата в дълбоко финансово затруднение Венецуела заем от 10 млрд. долара.

Други съюзнически държави – Япония и САЩ, искат да подпишат договор за свободна търговия, но Токио настоява Вашингтон първо да приеме закон, който да позволи договора. В противен случай има опасност преговорите да се забавят, което би довело до усложнения с диалозите и с други азиатски страни.

На борсата

Сделката с ТК-Холд повиши оборота на Българска фондова борса и индексите излязоха на зелено.

Бюджетната комисия в Парламента прие поправки, които разрешават на публичните дружества с чуждо участие да са собственици на ниви. Това накара депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров да се похвали, че са спасени публичните дружества от глоби.

Препоръчваме

Донякъде очаквано ФИФА реши да създаде прецедент във футболната история и премести Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. през месец декември. Решението ще създаде куп главоболия на феновете, футболните клубове и играчите, тъй като в този момент се играят клубните първенства.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 12.09.22 г.
fallback