fallback

Преглед на печата за 10 март

07:39 | 10.03.15 г.

Земеделското министерство пак се бави с одитора на евросубсидиите В. Капитал Daily

Над 1.3 млрд. лева евросубсидии за земеделие, които са платени от държавния бюджет, са под риск и част от тях могат да бъдат загубени. Причината е в земеделското министерство. То за втора поредна година се бави с избора на външна одиторска компания. Без тя да провери плащания по програмата за развитие на селските райони и директните субсидии на фермерите, Европейската комисия е възможно да преведе сумите на България, но ако се открият нередности, част от средствата да трябва да се върнат в Брюксел заради липсата на навременна проверка. Сегашният период, за който няма одитор, е започнал октомври 2014 г. И за тази почти половин година министерството, което много добре знае задължителната процедура, не е провело конкурс. Сега чак планира да го започне.

Поляци купуват бизнеса на Starbucks у нас В. Новинар

Полската компания AmRest Holding ще закупи франчайза на американската верига кафе-ресторанти Starbucks у нас от досегашните гръцки собственици Marinopoulos Coffee Company. Освен в България поляците ще закупят и бизнеса на веригата в Румъния. Сделката се оценява на 16 млн. евро. Купувачът ще придобие 14 заведения на Starbucks в северната ни съседка и 6 у нас. Те ще бъдат прибавени към 67-те обекта от веригата AmRest в Полша, Чехия и Унгария.

Планира се линейките да стигат до най-спешните случаи за 8 минути В. Сега

Спешните случаи ще се разделят на три категории, от които ще зависи с каква бързина се обслужват обажданията. При "червения" код спешният екип ще се отзовава на адреса до 8 минути. При "жълтия" повикването трябва да бъде покрито до 20 минути, а "зелените" случаи ще се обслужват след 20 минути. Подобни кодове за спешните състояния с цветовете на светофара са въведени и в други европейски страни. Засега обаче това е само план и не се знае откога ще влезе в сила.  Категоризирането на повикванията към "Спешна помощ" ще е едно от съществените нововъведения в бъдеще, каза вчера шефът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов при отчитане на европроекта ПУЛСС - Практически увод в лечението на спешните състояния.

Японския хотел става "Кемпински Маринела" В. Стандарт

Бившият "Кемпински Хотел Зографски", известен като Японския, вече се нарича "Кемпински Хотел Маринела", става ясно от сайтове за резервации. Бизнесменът Ветко Арабаджиев купи хотела през миналата година, като през декември влезе във владение чрез компанията си "Виктория груп". Данни от Търговския регистър от средата на декември сочат, че изпълнителен директор вече е съпругата на Ветко - Маринела Арабаджиева. Бизнесменът Спас Русев пък иска да се отърве от веригата "Хилтън" в столичния едноименен хотел, който купи преди две години за около 45 млн. евро. Това твърди сайтът TravelNews, позовавайки се на източници от администрацията на комплекса. Русев не бил доволен от веригата, тъй като не му давала достъп до мениджмънта и финансите на хотел "Хилтън-София".

Компания от САЩ прави свой завод В. Стандарт

Американската фармацевтична компания Express diagnostics Int има планове в близко бъдеще да стъпи на българския пазар и да открие производствени мощности, съобщиха от БТПП. Пол Джонсън, изпълнителен директор и Хароуд Браун, мениджър международни продажби във фирмата, представиха в БТПП дейността на компанията. Тя е със седалище в щата Минесота и работи в областта на иновативни диагностични медицински продукти и услуги като експресната диагностика.

Румънци пълнят хотелите по морето за Великден В. Стандарт

Румънци изкупиха местата за Великден в най-тузарските СПА хотели по морето. Над 90% от резервациите са направени от туристите в северната ни съседка, а останалите - от българи. Над 9000 румънци ще посрещнат Възкресение Христово във Варна и близките курорти, сочат разчетите месец преди големия християнски празник. Все още се намират свободни стаи в десетина хотела на Златни пясъци и още няколко на Св. св. Константин и Елена. Пакетите обичайно са ол инклузив, като според категорията на хотела тридневната ваканция излиза от 130 до 320 лв. на човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
fallback