fallback

Акцентите в бизнеса на 5 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:46 | 05.03.15 г.

В България

След вчерашната оставка на вътрешния министър Веселин Вучков, днес премиерът Бойко Борисов предложи за поста сегашния вицепремиер по коалиционната политика Румяна Бъчварова.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира по-рано, че премиерът  ще смени главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев. По-късно Борисов потвърди това от парламентарната трибуна.

Парламентът днес създаде временна комисия, която да разследва фалита на КТБ и обстоятелствата около него.

Вицепремиерът Ивайло Калфин беше на посещение в Москва. Там той е коментирал, че на този етап Европа и България нямат алтернатива на руския газ. Същевременно вчера азербайджанският президент Илхам Алиев обсъди с премиера Борисов рестартирането на газопровода Набуко. Новината за това е изненадваща, коментира енергийния експерт Христо Казанджиев в ефира на Bulgaria on Air.

В Пловдив ще се строи нов енергийно ефективен завод за хляб, който ще обслужва българския и европейския пазар.

По света

Безспорната новина от днес е обявената дата за началото на количествените улеснения от страна на Европейската централна банка. Марио Драги заяви, че банката ще започне да печата пари и да купува държавен дълг на стойност над 1 трлн. евро от 9 март.

В съседна Турция местна валута - лирата, поевтинява значително заради натиск от страна на правителството. Президентът Реджеп Тайип Ердоган иска централната банка да намали основния лихвен процент, а тя не го прави с исканото от него темпо.

Канада пък остави своя основен лихвен процент непроменен днес на 0,75%. Според Централната банка на Канада условията в момента са добри, но може да се очакват промени до април месец.

Китай междувременно целта си за икономическия растеж до "около 7%", което разтресе азиатските пазари.

Веригата супермаркети Carrefour, която е собственик в България и на веригата Пикадили, доскоро имаше финансови проблеми. Преструктурирането в компанията като че ли е започнало да дава резултат и данните вече са по-добри.

Излезе класация, според която жените в България вземат средно с 13% по-малко от мъжете. За Европа средната разлика е 16%.

В коя страна най-често емигрират хората от България? Ами от САЩ? А от всички други страни? Разберете от нашата Графика на деня.

На борсата

През последните два месеца SOFIX е изтрил целия си ръст от 2014 г.

Препоръчваме

Спортният гигант Addidas отчете спад на печалбата с 14%

Производителите на сиренето пармезан пък се притесняват, че цената му пада заради голямата конкуренция. 

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 27.08.22 г.
fallback