fallback

Преглед на печата за 2 март

08:20 | 02.03.15 г.

Държавата е платила 800 000 лева за осигуровки на инвеститори

в. "Сега"

Около 800 000 лева по 13 инвестиционни проекта е платила държавата през миналата година, съобщи заместник-икономическият министър Даниела Везиева. Фирмите са се възползвали от т.нар. "осигурителна ваканция", която предвижда част от осигуровките за работниците на големите инвеститори да бъдат платени от държавата. Според Везиева по тези 13 проекта ще бъдат разкрити 3400 работни места. Тя отново напомни, че мярката създава нелоялна конкуренция, тъй като от нея се възползват основно големите компании за изнесени услуги и ИТ фирмите.

"Според закона всички инвеститори, които отговарят на изискванията за брой работни места, имат право на такова насърчаване, но това реално създава нелоялна конкуренция спрямо останалите фирми, които са в заварено положение", добави тя. Затова експертите на министерството обмислят насърчителните мерки да бъдат разделени по сектори. Така една и съща мярка ще бъде разбита в зависимост от икономическия сектор, обясни Везиева.

Поемането на част от осигуровките, които плащат големите инвеститори, бе въведено през 2012 г. Целта бе така България да отговори на конкуренцията на Румъния, Сърбия и други държави, които насърчават инвеститорите си с големи субсидии за разкриване на нови работни места.

До три месеца МВР ще върне мобилните камери по пътищата

в. "Сега"

Малко повече от година след като съдът постанови, че употребата на камери противоречи на закона, мобилните устройства на КАТ се връщат на пътя. Връща се и старата практика да се налагат глоби за нарушения, заснети с камери. Това реши парламентът, който вчера прие на второ четене промените в Закона за движение по пътищата.

В срок от три месеца вътрешният министър Веселин Вучков трябва да изготви наредба, с която трябва да се определи как да се ползват всички видове автоматизирани технически средства и системи за контрол, с които МВР разполага. Пътни знаци, медиите и сайтът на МВР трябва да дават информация къде се намират камерите. Освен наредбата няма друг проблем, включително технически, за бързото връщане на камерите в експлоатация.

Депутатите решиха още, че получените в поделенията на МВР жалби срещу издадени електронни фишове за глоба вече ще се препращат в 7-дневен срок на съответния районен съд, заедно с информация за мястото на нарушението, посоката на движението на МПС, разположението на камерата и т.н. Досега по всяка жалба първо се произнасяше съответният полицейски шеф и ако той потвърдеше наказанието, то отиваше в съда.

Според досегашния текст в закона полицаите могат да използват заснемащи и записващи технически средства и системи за установяване на нарушения. В свое тълкувателно решение обаче ВАС постанови, че мобилните камери не се вписват в тази разпоредба, защото заснемането трябва да става без човешка намеса, за да се избегнат манипулации. Запитването към съда отправи тогавашният правосъден министър Зинаида Златанова, която посочи, че някои съдии приемат снимките за доказателство, а други – не.

Президентът подкрепи строежа на втори лифт в Банско

в. "Стандарт"

"Банско заслужава втора кабинка, българските скикурорти като Добринище, като Чепеларе, като Пампорово, като Боровец, Сапарева баня и всички останали имат пълното основание, съобразявайки се с високите екологични стандарти на Европейския съюз, да се развиват".

Това заяви в Банско държавният глава Росен Плевнелиев, който посети стартовете за Световната купа по ски - алпийски дисциплини за жени.

По думите му България може да се поучи от Австрия и Швейцария, като "има начин по най-високите екологични стандарти да правите ски туризъм".

Затварят бул. "Черни връх" заради метрото

в. "Новинар"

От 05.03.2015 г. до 24:00 часа на 01.06.2015 г. се забранява движението на превозни средства по западната /изходяща/ лента от пътното платно на бул. "Черни връх" на 60 метра преди кръстовището с ул. "Сребърна".

Движението на превозни средства ще се извършва двупосочно по временната двулентова пътна връзка преминаваща по диагонал през територията на бившия пазар, съобщава пресцентърът на Столичната община. От 5.03.2015 г. до 24.00 часа на 01.06.2015 г. се променя маршрута на автобусни линии №№ 10-ТМ, 88 и 120, както следва: от ул. "Сребърна", двупосочно по временната двулентова пътна връзка преминаваща по диагонал през територията на бившия пазар, надясно по бул. "Черни връх" и по маршрутите си двупосочно, предаде "Всеки ден".

Измества се спирка "Кв. Хладилника" на ул. "Сребърна" с 30 метра напред в посока Зоопарка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:34 | 12.09.22 г.
fallback