fallback

Преглед на печата за 24 февруари

07:43 | 24.02.15 г.

Най-големият акционер в "Петрол" е поискал несъстоятелността си

В. Сapital daily

Най-големият акционер в "Петрол" и един от най-големите кредитополучатели от Корпоративна търговска банка иска да бъде обявен в несъстоятелност. Това става ясно от документи в Търговския регистър по партидата на "Алфа кепитъл", което притежава 28.85% от акциите на "Петрол". Дружеството беше създадено през 2013 г. от компании, близки до мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев с цел придобиване на дела на "Петрол холдинг" в дистрибутора на горива.

В последните дни на 2014 г. обаче "Алфа кепитъл" е поискала да бъде обявена в несъстоятелност с молба до окръжен съд – Ловеч, след като в края на миналата година премести седалището си в града на адрес, където са регистрациите на фирми на председателя на съвета на директорите на "Петрол" Гриша Ганчев. Основният мотив за искането на несъстоятелност е именно заемът от банката, който е изискан предсрочно, а дружеството няма възможност да го плати.

Точат депозити с електронен подпис

В. Стандарт

Хакери напипаха нова схема, по която отмъкват парите на наивни вложители. Обект на атаката станаха собственици на сметки от фалиралата КТБ. Компютърните маниаци успели да проследят кои от тях са изтеглили парите си и са ги прехвърлили по сметките на други банки. След това проучват кои от тези вложители използват услугата онлайн банкиране и атакуват компютрите им чрез вирус. Само преди няколко дни по тази схема са източени хиляди левове от сметките на семейство с три деца. Мъжът и жената успели да изтеглят всичките си пари от КТБ. Две седмици след като сумите били прехвърлени в друга банка, хакерите източили спестяванията им само за часове.

Изплащат кредити със застраховки

В. Стандарт

По-ясни правила за застраховките, които се сключват при взимане на кредит, ще бъдат въведени от началото на 2016 г. При взимане на ипотечен кредит например редица банки изискват да се сключи застраховка "Живот". Дори при потребителски кредити се предлагат полици, които да покриват вноските при временна загуба на работа или при смърт на длъжника.

Проблемът е, че в момента няма ясни правила за изплащане на обезщетенията в тези ситуации. Има случаи, при които наследниците на длъжник дори не знаят, че той има застраховка, която да покрие кредита. А финансовата институция предпочита да си търси парите от наследниците на длъжника, вместо от застрахователя. Затова от Комисията за финансов надзор са подготвили проект на нов кодекс за застраховането, който да изчисти тези проблеми.

Рискът от загуба на евросредства е най-голям по програма "Околна среда"

в. Сега

Рискът от загуба на средства за стария програмен период (2007 - 2014 г.) е най-голям при оперативна програма "Околна среда". Това показва справка за изпълнението на 7-те оперативни програми към 10 февруари 2015 г., предоставена на "Сега" от администрацията на Министерския съвет. Според данните усвояемостта по водната програма е най-ниска - изпълнението й не успява да мине дори 50%. Ако реално одобрените от ЕК разходи по нея до февруари т.г. са 705 млн. евро, то до края на годината сумата трябва да достигне 1.5 млрд. евро. Т.е до края на тази година трябва да усвоим 795 млн .евро, ако искаме да не ги загубим.

Куп малки партии се издържат от бюджета

в. Сега

Малки партии живеят под дебелата сянка на по-големи формации, тъй като вземат от държавните им субсидии по силата на коалиционни споразумения. Това показва докладът на Сметната палата за финансовото състояние на политическите сили през 2013 г. Някои от тези формации успяват да вкарат депутати в парламента, но други остават без свой представител в парламентарната група на своята коалиция. Прави впечатление, че при част от тях въобще липсват приходи от членски внос или където ги има, те са нищожен дял от общия партиен бюджет.

Най-после отпадна ограничението за лечение в чужбина

в. Сега

След 50-дневно забавяне лимитът за финансиране на лечението на български граждани в чужбина отпадна. Пациентите, нуждаещи се от лечение извън границите на страната, вече ще могат да се лекуват за над 180 хил. лв. годишно - сумата, която МЗ им осигуряваше за една календарна година досега. Промяната в наредбата за условията и реда за заплащане на лечение в чужбина беше обещана м.г. и се очакваше да влезе във сила още в първия ден на т.г. По неизвестни причини обаче документът се забави и беше обнародван в "Държавен вестник" едва в петък.

В 1.6 млн. партиди за втора пенсия цяла година не са внасяни пари

в. Сега

В почти половината от индивидуалните партиди за втора пенсия на българите, родени след 1959 г., миналата година не са внасяни осигуровки. Около 1.6 млн. партиди съществуват, по тях има някакви пари, но миналата година не са постъпвали вноски. Това показва сравнението на данните на Националния осигурителен институт за броя на осигурените за миналата година и на Комисията за финансов надзор за хората, които имат партида в частните фондове. Според експерти сметките без движение са на хора, останали без работа, неактивни българи, емигрантите ни и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 24.02.15 г.
fallback