fallback

Преглед на печата за 23 февруари

07:44 | 23.02.15 г.

"Влагата" ще оскъпи и магистрала "Марица" с 43 млн. лв. В. Капитал Daily

Трийсете километра от магистрала "Марица" до Димитровград трябваше да струват 133 млн. лв. и да са готови през 2013 г. Но няма. И двата поети ангажимента от строителя - италианската "Чи Ем Чи ди Равена" (CMC di Ravenna) са нарушени - отсечката поскъпва с една трета от първоначалната оферта, а завършването се очертава да е през август 2015 г. Неприятните изводи са, че за пореден път държавата допуска спечелените с ниски цени големи магистрални поръчки да се компенсират с милиони, като се откриват "пропуски" (най-често наводнени почви). Така състезанието от миналото става нечестно, защото друга компания е можела да спечели, а допълнителната сметка вместо основно с еврофондове се плаща изцяло от данъкоплатците.

Рискът от загуба на евросредства е най-голям по програма "Околна среда" В. Сега

Рискът от загуба на средства за стария програмен период (2007 - 2014 г.) е най-голям при оперативна програма "Околна среда". Това показва справка за изпълнението на 7-те оперативни програми към 10 февруари 2015 г., предоставена на "Сега" от администрацията на Министерския съвет. Според данните усвояемостта по водната програма е най-ниска - изпълнението й не успява да мине дори 50%. Ако реално одобрените от ЕК разходи по нея до февруари т.г. са 705 млн. евро, то до края на годината сумата трябва да достигне 1.5 млрд. евро.

В 1.6 млн. партиди за втора пенсия цяла година не са внасяни пари В. Сега

В почти половината от индивидуалните партиди за втора пенсия на българите, родени след 1959 г., миналата година не са внасяни осигуровки. Около 1.6 млн. партиди съществуват, по тях има някакви пари, но миналата година не са постъпвали вноски. Това показва сравнението на данните на Националния осигурителен институт за броя на осигурените за миналата година и на Комисията за финансов надзор за хората, които имат партида в частните фондове. Според експерти сметките без движение са на хора, останали без работа, неактивни българи, емигрантите ни и др.

Свалят таксите за круизните кораби В. Стандарт

Сваляме отново, за втори пореден път, тонажната такса за пътническите кораби. Това каза специално за "Стандарт" генералният директор на ДП "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) Ангел Забуртов. Внесли сме чрез транспортното министерство в МС предложение за изменение на "Тарифата за пристанищните такси, събирани от ДППИ". С него искаме намаляване на коефициента за редуциране на тонажните такси специално за пътнически кораби от 0,5 на 0,4, обясни още той.

5000 тона екобомби цъкат в страната В. Новинар

Близо 5000 тона негодни за употреба пестициди цъкат като бомба със закъснител в цялата страна.Отровите се съхраняват в складове от години, като към момента нито една институция не е предприела решение на проблема. Повечето от опасните химикали са били собственост на бившите ТКЗС. Такъв е случаят в смолянското село Търън. В една от сградите там са налични 15 тона вредни за живота пестициди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 08.09.22 г.
fallback