fallback

Преглед на печата за 21 февруари

09:56 | 21.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Защо IT секторът успя

в. Капитал Daily

Като дял от брутния вътрешен продукт 1.74%, или 1.37 млрд. лв., може и да не изглежда особено внушително. Но постигнатият само за няколко години обем на българския софтуерен сектор утвърди страната ни като един от IT лидерите в региона. Фразата "Силициевата долина на Балканите" звучи като кухо клише, но крие в себе си огромен потенциал. Достатъчно е човек да види многобройните обяви за търсене на софтуерни инженери и IT специалисти из сайтовете за работа.

Но дали растежът е устойчив и може да доведе до истинска дългосрочна стратегия за развитие? Бумът на индустрията продължава, но именно недостигът на квалифицирани кадри е ахилесовата пета на сектора. Браншът вече е достигнал състояние, в което вече е един от основните двигатели за провеждане на реформа в образованието. И само чрез подобни инициативи IT секторът в България може да постигне  пълния си потенциал.

БТК - войната продължава

в. Капитал Daily

Разбира се, няма никаква връзка между това, че две групи се борят за контрола върху БТК, и другото - че държавният антитръстов регулатор удостоява със специално внимание телекома. Това са просто два факта, които съвпадат по време. И разбира се, при същия регулатор изобщо не може и да се говори за специално внимание - той просто върши работата си и взема решения по постъпили жалби за погазване на правилата на конкуренцията. И е съвпадение, че тези решения са в ущърб на БТК. Въпрос на процедура пък е, че някои от тях се вземат светкавично, а други се бавят с месеци. Регулаторите са независими. А фактите - показателни.

За броените седмици, откакто Цветан Василев и Милен Велчев като представител на руската ВТБ водят сражение чие да е управлението на БТК, като после следва битка и за собствеността върху телекома, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) взе няколко решения по неин адрес, всичките - с цялата си строгост.

БЕХ може да не плаща дивидент на държавата

в. Сега

Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да бъде освободен от задължението си да изплаща дивидент на държавата, обяви вчера енергийният министър Теменужка Петкова. Тя направи това в отговор на въпрос дали министерството ще одобри желанието на АЕЦ "Козлодуй" да не превежда дължимия дивидент, за да спести пари за предстоящото удължаване на лиценза за работа на пети и шести блок.

Плевнелиев хем похвали, хем порица съдебната система

в. Сега

По време на посещението си в Румъния президентът Росен Плевнелиев едновременно похвали и порица работата на българската съдебна система. На съвместен брифинг с румънския си колега Клаус Вернер Йоханис той изтъкна, че у нас годишно има над 860 хил. съдебни решения, 94% от които се потвърждават на следваща инстанция. Проблемът обаче бил в стотината дела от висок обществен интерес, по които няма развитие. Плевнелиев приветства румънския пример в борбата с корупцията по високите етажи на властта и призна, че България изостава.

Затягат правилата за горивата и алкохола

в. Стандарт

Затягат контрола при производството на акцизни стоки - горива, алкохол и цигари. Това ще стане с промени в наредбата за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване на акцизни стоки, които са подготвени от Министерството на финансите.

И в момента производителите на акцизни стоки трябва да използват средства за измерване в одобрени от митничарите точки за контрол в процеса на производството. С промените обаче изрично се посочва, че трябва да се осигури непрекъсната работа на средствата за измерване, които предават данни по електронен път към автоматизираната система за отчетност на самите предприятия, както и към информационната система на Агенция "Митници".

Подаваме онлайн заявление за семейно положение и адрес

в. Новинар

Столичната община гледа уверено напред и смело навлиза в новите технологии. Жителите на София вече могат да подават 43 заявления по електронен път, а в момента се работи по поетапното въвеждане на още 7. Онлайн можем да подадем заявление за следните удостоверения – за семейно положение, за наследници, за настоящ или постоянен адрес, за дубликат на акт за раждане, за копие на акт за сключен граждански брак или за извлечение на смъртен акт. Предлагат се електронни услуги и за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 08.09.22 г.
fallback