fallback

Преглед на печата за 5 февруари

07:54 | 05.02.15 г.

"Бургаски корабостроителници" са обявени в неплатежоспособност

в. Сapital daily

Десет месеца след като бяха изпразнени от основния си актив, на 22 януари "Бургаски корабостроителници" са обявени от съда в неплатежоспособност. Началната датата, от която дружеството не може да обслужва задълженията си, е 31 декември 2013 г. И макар тя да изпреварва по време търг на съдебния изпълнител, проведен през април 2014 г., сделката, при която активите на корабостроителницата бяха продадени на Първа инвестиционна банка (ПИБ), не може да бъде развалена по линия на несъстоятелността, коментират юристи пред "Капитал". Възможност за отмяна обаче има чрез атакуване на продажбата на терена, за което по информация на вестника има изпратена жалба във Върховния касационен съд (ВКС).

Към момента недоволни от този развой на събитията с дружеството са други кредитори на "Бургаски корабостроителници", които разчитаха да съберат вземанията си чрез процедурата по фалит. Един от тях е Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Тя се опита да спре публичната продан и въпреки че съдът прие аргументите й за основателни, ефектът от усилието бе нулев. Причината е, че определението и обезпечителната заповед, с които се спира продажбата, са издадени седмици след като търгът е приключил.

Депутатите бързат да затегнат контрола над борсовите посредници

в. Сapital daily

Европейската комисия (ЕК) е открила процедура срещу България заради забавеното транспониране на директива за контрола над инвестиционните посредници. Това трябваше да е направено до 31.12.2013 г., стана ясно от думите на заместник-министъра на финансите Карина Караиванова при представянето на проекта за изменение на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) пред икономическата комисия в парламента.

В сряда членовете й гласуваха с 16 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се" на първо четене предложения от Комисията за финансов надзор (КФН) проект. Проектът вече предизвика негативни реакции от посредниците, тъй като се прилага директно, без да се вземат предвид мащабът и спецификата на местния пазар. Освен че предвижда сериозно увеличение на глобите, той добавя и някои спорни моменти, които биха повишили сериозно правомощията на КФН, което някои участници тълкуват като възможност за по-сериозна намеса и натиск в бизнеса им.

Пред кметствата: Опашки за саниране

в. Стандарт

Дълги опашки от желаещи да участват в програмата на правителството за безплатно саниране на апартаменти се извиха пред кметствата в цяла България. В община Благоевград вече има създадени 15 сдружения, които ще кандидатстват, а в момента се обработват данните на още 30 кооперации. 8 заявления вече са подадени и в Монтана, където само на първата разяснителна среща са дошли над 150 души. А в Добрич, например, всеки ден на гишетата има по 15-20 запитвания за програмата. От няколко седмици народни представители от ГЕРБ, както и кметове активно разясняват програмата, както и нужните документи и действия, които собствениците на апартаменти трябва да предприемат, за да се възползват от безплатното саниране.

Пред тях обаче седят няколко проблема, жалват се те. Единият от тях е процедурата, по която се кандидатства, и нужната документация. Затова от Брезник например са си наели адвокат, който да им движи делата. Жителите там прочели, че първите подали документи ще са и първи по право за ремонтите.

Българите си връщат вярата в банките

в. Стандарт

Крахът на КТБ и краткотрайната критична ситуация около ПИБ предизвикаха рязък скок в недоверието към банковата система, който дойде на фона на години на относително спокойно обществено възприятие по тази тема. Това се посочва в публикувания годишен справочник на Галъп Интернешънъл, който вече е на книжния пазар.

Непосредствено след затварянето на четвъртата по-големина банка през юни 49% от запитаните смятат, че КТБ е жертва на политическа атака, 35 на сто са на обратното мнение, а 16% се затрудняват да отговорят. Социолозите смятат, че тази обществена нагласа е успокоителна, тъй като мнозинството не виждат проблема като чисто финансово-икономически. Но тази доминираща обществена нагласа говори и за волунтаризъм на властите.

Финансовото министерство се отказа да тегли бърз заем от 400 милиона лева

в. Сега

Финансовото министерство е преразгледало календара с търгове на държавни ценни книжа през февруари и е решило да отмени планирана емисия на краткосрочни ценни книжа в обем от 400 милиона лева. Причината е, че по предварителни данни за януари тази година в хазната има излишък от 85 милиона лева. Бюджетът отчита плюс в първия месец на годината за пръв път от 2009 г. насам.

Според първоначалните планове емисията трябваше да е с 3-месечен матуритет, с падеж през май. Отказът от нея е знак, че държавата не очаква да има ликвидни проблеми и ще успее да се справи с разходите си с наличните постъпления, които традиционно в началото на годината са по-слаби. Така поетият дълг през февруари ще остане 50 милиона лева. Големи емисии няма да има и през март - за тогава е планиран само един аукцион на 10-годишни книжа с обем от 50 милиона лева. През януари хазната пое повече дълг - 300 милиона лева, като 200 милиона от тях са под формата на 6-месечни книжа с падеж през юли.

Замисля се връщане на монопола на тотализатора върху числовите игри

в. Сега

Спортният министър Красен Кралев загатна пред парламентарната комисия за младежта и спорта, че може да се иска спортният тотализатор (БСТ) да си върне монопола върху числовите игри. Когато бе запитан от депутати какво има предвид с обявените намерения за създаване на изцяло нов Закон за спорта, Кралев спомена и необходимостта за конкретизиране на статута на тотото.

"Трябва по-ясно да се определи статутът на българския спортен тотализатор, защото той сега се намира в затруднено финансово състояние. Сегашните приходи се използват за изплащането предимно на стари задължения - заяви той. - Експресивното навлизане на частни оператори изисква по-ясна и точна защита на периметъра на дейност на тотализатора".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:34 | 30.08.22 г.
fallback