fallback

Акцентите в бизнеса на 16 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:32 | 16.01.15 г.

В България

Въпреки огромния спад в цените на петрола, транспортните услуги отчитат минимално поевтиняване на услугите. Причината е, че горивата са само компонент от крайната цена.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов заяви, че страната ще започне преговори за влизане в еврозоната. Експертът Георги Харизанов коментира специално за Investor.bg доколко приемането на еврото ще е добра идея към този момент.

През 1997 г. валутният борд спаси България от поредния фалит и хиперинфлация и оттогава страната има сравнително стабилна икономика. Бордът има и своите противници, като депутата от левицата Петър Кънев. Той коментира, че излизане от борда и влизане в еврозоната би било разумно решение към момента.

Драстично намалелите при предишното правителство преки чуждестранни инвестиции отбелязаха ръст през октомври, но все пак остават на ниски нива.

Вицепремиерът Ивайло Калфин подкрепи идеята на финансовия министър вноските на хората, решили да изберат НОИ, да отиват в Сребърния фонд. Припомняме, че идеята за скрита национализация на личните сметки от втория стълб доведе до протести след изненадващото решение на правителството миналата година и тепърва предстоят още дискусии по темата.

България има едва два моста над Дунав, с което изостава значително от другите страни по протежение на реката. Затова правителството реши да насърчи строителството на частни мостове, които да спомогнат за развитието на търговските връзки.

Под натиска на синдикалисти и социалистическата опозиция, правителството се отказа донякъде от идеята си за някаква реформа в БДЖ. Спрените влакове с минимален брой пътници ще бъдат пуснати отново, а компанията ще продължи да трупа загуби и да иска все по-високи субсидии.

Проучванията за газ в находището за газ Вранино няма да са опасни и ще имат минимален ефект върху околната среда, заяви министърът на околната среда Ивелина Василева.

Въпреки малко по-слабият от обичайното туристически сезон, летищата на морето са отчели ръст на пътниците с над 3%.

По света

Днес петролът обърна негативната тенденция и поскъпна леко, но остана под 50 долара за барел. Руският петролен гигант Лукойл коментира, че цената на суровината може да падне и до 25 долара за барел.

Международната агенция по енергетика изнесе месечния си доклад, в който намали прогнозите си за добив на петрол за страните извън ОПЕК. От агенцията изразиха опасенията си, че възстановянето на петрола ще бъде бавно и все още не е ясно къде суровината ще намери дъно.

Освен BP, която обяви, че ще съкращава хиляди свои служители вчера, днес такива новини идват и от други части на света. Най-голямата в света компания за обслужване на фирми в петролния сектор Schlumberger възнамерява да съкрати 9 000 свои служители.

Разтърсената от петролния спад Венецуела отчаяно търси пари. Президентът Николас Мадуро обикаля Азия, но до момента няма ясни резултати колко пари е успял да събере от Китай, Русия, Катар и другите страни от обиколката му.

Медта днес също поскъпна, но седмицата се очертава лоша за метала. Суровината отбеляза най-лошия си седмичен спад от 3 години досега.

Вчера изненадващото решение на Швейцария да пусне франка да се търгува свободно доведе до сериозни трусове на капиталовите пазари. Защо Швейцария рязко реши да прекъсне обвързаността си с еврото?

Волатилността на валутните пазари и възможността едно решение като това на Швейцария да доведе до големи загуби за една личност, компания или държава повдига въпроса – как трябва да изглеждат валутните резерви на една страна?

Примирието в Украйна отново бе нарушено от про-руските сепаратисти в сряда и това доведе до повишаване на напрежението. Днес руският външен министър Сергей Лавров заплаши Украйна, ако страната си позволи да разположи нови войски в своята Донецка област.

Негативните новини от Гърция все пак идват – две гръцки банки са подали заявление за държавна подкрепа.

Китай пък реши да инвестира сериозна сума за стартъпи. Пекин създава нов фонд със 6,5 млрд. долара за развитие на нови бизнес начинания.

На борсата

Добър ден за Българската фондова борса - индексите SOFIX и BGBX40 се върнаха над ключовите нива от 500 и 100 пункта.

Между другото

Решението на швейцарската банка да освободи франка, от което той поскъпна значително, е лоша новина за местните часовникари. По-силната местна валута означава, че тяхната продукция ще поскъпне. Сякаш и в момента не са достатъчно скъпи.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 06.09.22 г.
fallback