fallback

Преглед на печата за 8 януари

07:48 | 08.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пенсионните фондове ще трябва да публикуват реалната си доходност В. Сега

От тази година частните пенсионни фондове трябва да публикуват данни за реалната доходност на управляваните от тях средства, която да отчита и инфлацията. В момента регулаторът - Комисията за финансов надзор, отчита номиналната доходност на натрупаните средства по индивидуалните партиди на осигурените лица. Изискването за тези данни бе въведено още през 2010 г., но КФН го отложи с пет години. "Ще даваме и такива данни, въпреки че не знам в някоя банка да ви казват реалната доходност на парите ви", коментира шефът на асоциацията на пенсионните дружества Никола Абаджиев пред "Сега".

Парламентът няма да подкрепи връщането на цигарения дим в заведенията В. Сега

Няма шанс да отпадне забраната за пушене на обществени места, показва анкетата на "Сега", след като дебатът бе възобновен по празниците. Спорният въпрос бе извикан отново на дневен ред от депутата от БСП Атанас Зафиров, който призова за либерализиране на режима. Предложение за промяна в този дух внесе и "Атака". Групата на Волен Сидеров предлага да се върне старото положение с обособени места за пушачи в заведенията. В подкрепа на туристическия бранш се обявиха и от Патриотичния фронт. Управляващите от ГЕРБ и РБ обаче са категорично против отмяна на въведената през 2012 г. забрана за пушене на обществени места. Подкрепят ги и колегите им от АБВ. По-голямата част от депутатите на ДПС също смятат, че забраната трябва да остане.

Ново месопреработвателно предприятие ще се изгражда до Силистра В. Капитал Daily

Ново месопреработвателно предприятие ще бъде изградено в село Ситово от компанията "Месони", съобщи съсобственикът й Ивайло Йорданов. В момента собствениците на дружеството има предприятие в Силистра, а плановете са в Ситово да бъде построено ново, което да е с по-голям капацитет. Стойността на новата инвестиция ще е 6 млн. евро, като все още се уточнява точният начин на финансиране. Дружеството използва и европейски фондове, уточни Йорданов. Новото предприятие ще произвежда сурово сушени колбаси, кайма и месни заготовки под новата марка "Месони", която вече е регистрирана като запазена. Досега продукцията от работещото предприятие в Силистра се продава с марката "Оливия", каза Йорданов.

Глобяват фирми за високи цени на лекарствата В. Стандарт

Националният съвет по цени тази седмица започва акция да глобява фармацевтичните фирми, ако не са го уведомили навреме, че са намалили цените на продуктите си в 10 други държави. По закон фирмите са длъжни да уведомяват комисията на всеки шест или дванайсет месеца в зависимост от вида на лекарствата си. По този начин автоматично се намалява цената на медикаментите им и у нас. Ако "забравят" да уведомят съвета обаче, лекарствата им може да се продават още време на по-висока цена тук. Затова в този случай те подлежат на санкция. Глобата, която може да получат, е от 5000 до 20 000 лева в зависимост за кой път нарушават правилото.

Бензинът остава 2 лв. до средата на годината В. Новинар

Ако се придвижвате основно с автомобил, разходите ви за гориво ще бъдат ниски чак до началото на лятото. Цената на бензина у нас ще остане на нива от 2 лв. за литър до средата на годината, прогнозираха анализатори. "Ако цената на суровия петрол не се повиши, което не очакваме да се случи до средата на 2015 г., и горивата у нас ще останат със сегашните си стойности", обясниха от Българската петролна и газова асоциация за "Новинар".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
fallback