fallback

Преглед на печата за 30 декември

08:12 | 30.12.14 г.

Как да сметнем сами доходността на пенсионния си фонд

www.capital.bg

Ако знаете кое дружество управлява парите от универсалния и/или професионалния ви фонд, на сайта на Комисията за финансов надзор може да проверявате 24 часа в денонощието как се движи доходността им. Комисията публикува информация за доходността на всеки три месеца – данните показват печалбата/загубата от инвестиции, които са натрупани по сметката ви за 12 месеца. При изчислението се вземат предвид движенията на активите за двойно по-дълго време назад, за да бъде картината по-представителна.

Активи = Стойността на всичките вноски в пенсионния фонд – таксите +/- печалбата и загуба от инвестирането им.

В края на всеки работен ден пенсионните компании подават в КФН данни колко са активите на всеки един фонд. След това комисията ги пресмята като дялове и ги публикува на сайта си. По движението на тези дялове се разбира как се движат инвестициите на съответния фонд.

Бензинът падна до 2,15 лв. за празниците

www.standartnews.com

Най-масовият бензин А-95 падна до 2,15 лв. за празниците. Поевтиняването надмина и най-смелите прогнози, които гласяха, че за Рождество горивото ще струва по 2,22 лв. Най-евтино е в малките бензиностанции, които не са част от вериги.

В по-големите бензинът варира между 2,19 и 2,29 лв. С бонусите и картите за лоялни клиенти, които предлагат, цената на горивото може да падне с до 10 ст. Дизелът също е далеч под нивата, на които се предлагаше миналата Коледа. Литърът в момента се продава за 2,09 до 2,13 лв. Цената на газта пък варира в тесните граници между 98 и 99 ст., като по-евтино отново е в бензиностанциите, които разполагат само с един обект.

Изнесохме над 2.6 млн. тона зърно през пристанище Варна

www.standartnews.com

Малко над 2.6 млн. тона зърно са изнесени през Пристанище Варна от началото на зърнената кампания тази година до средата на декември. Това обясни за "Стандарт" изпълнителният директор на най-големия ни порт доц. Божидар Чапаров.

Спрямо 2013 г. количеството на изнесeното зърно е значително по-малко, обясни Чапаров и допълни, че това се дължи преди всичко на проливните дъждове, които забавили прибирането на реколтата, а оттам - и на изсушаването и на експорта на зърното. Като цяло обаче реколтата беше добра, по зърнобазите в страната все още има големи количества зърно и по-голяма част от тях отново ще преминат през нашите терминали, коментира доц. Чапаров.

Точки сменят оценките на матурите

www.standartnews.com

Точки могат да заменят оценките на националното външно оценяване в училище. Според новия законопроект за училищното образование на изпитите след 7, 10 и 12 клас учениците могат да бъдат оценявани в точки, без те да се приравняват към шестобалната система. Същото ще важи и за изпита, с който учениците от 12 клас на професионалните школа придобиват професионална квалификация. В момента текат големи спорове около скалата, с която това приравняване се извършва, тъй като за тройка обикновено се взема доста ниският резултат от 23 точки.

Според промените в закона една втора от текущите оценки в клас трябва да бъдат поставяни въз основа на проекти, които учениците изпълняват. Дипломите на учениците могат да имат и приложение на чужд език - английски, френски или немски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:08 | 30.08.22 г.
fallback