fallback

Преглед на печата за 12 декември

07:51 | 12.12.14 г.

Дела за милиони между НЕК и консултанта за "Белене" В. Капитал Daily

Развръзката по проекта АЕЦ "Белене", който беше спрян преди почти три години, може да се случи през 2015 г. Тя ще стане ясна от изхода на куп съдебни дела. Едното е гигантското арбитражно дело, което руската "Атомстройекспорт" заведе срещу НЕК за 1 млрд. евро (виж карето). Освен него обаче има и няколко дела, заведени между бившите партньори НЕК и "Уорли Парсънс нюклиър сървисис". Договорът между двете компании, с който регистрираното във Великобритания WorleyParsons Europe ltd беше избрано за архитект-инженер на проекта АЕЦ "Белене" през 2005 г., е за 33 млн. лв. След това обаче той е допълнен до 400 млн. евро и това, което се знае в публичното пространство, е, че по него са плащани огромни суми, за които двете компании сега се съдят. Чуждата атакува в арбитраж, държавната отвръща през няколко дела в градския съд.

Отпада лимитът за лечение в чужбина В. Сега

Лимитът от 180 000 лв. за финансиране на лечение в чужбина ще отпадне от догодина, предвиждат промени в наредбата на здравното министерство за лечение извън България. Промяната е по настояване на пациентски огранизации, пише в мотивите на проекта. Ограничението касаеше най-вече хора, които се нуждаят от трансплантация на стволови клетки, бял дроб или от комбинирани трансплантации - на бял дроб и сърце, на тънки черва и черен дроб, общо 10 души в последните 2 г. Тяхното лечение се подпомага от комисията за лечение в чужбина към МЗ. Общо 179 души са кандидатствали за лечение, което не се осъществява у нас и не се поема от здравната каса.

МВР търси Сертов в Гърция В. Сега

МВР работи по сигнал, че колата, с която е пътувал изчезналият бивш шеф на ДАНС Петко Сертов, е забелязана край Петрич на 5 декември в 18 ч., съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Затова се работи и по версията, че Сертов е заминал за Гърция. "Не е тайна, че е имал служебни ангажименти в Гърция, където е работел като консултант по проект... Може да се направи логично предположение за негово излизане в посока Гърция предвид контактите му, но по никакъв начин до момента, в който не открием издирвания и автомобила му, няма да прекратим издирването", обясни Лазаров.

Бойко при Меркел за "Южен поток" В. Стандарт

Немският канцлер Ангела Меркел чака премиера Бойко Борисов в кабинета си в Берлин в понеделник, научи "Стандарт". Специалната покана пристигнала преди дни на "Дондуков" 1. Министър-председателят ще бъде първият премиер с официална визита в Германия след преизбирането на канцлера за лидер на Християндемократическия съюз преди дни. Очаква се Борисов да поздрави Меркел за триумфалното й преизбиране за лидер на ХДС с почти 97%. Визитата на Борисов в Берлин е само 3 дни преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 18 и 19 декември под председателството на Доналд Туск. Премиерът ще отпътува за Берлин тази неделя с трима от заместниците си, а основните теми при срещата му с Меркел са проектът "Южен поток" и еврофондовете, уточниха за "Стандарт" високопоставени източници от Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 10.09.22 г.
fallback