fallback

Преглед на печата за 2 декември

07:42 | 02.12.14 г.

Бюрокрацията отблъсква фирмите от програма "Конкурентоспособност" В. Сега

Фирмите се измориха от борбата с администрацията и вече 25% от компаниите признават, че не биха кандидатствали със свои проекти по новата програма "Иновации и конкурентоспособност". Макар немалко да считат, че тя е полезна, преобладават фирмите, които поставят под съмнение прозрачността на процедурите. Това показва проучване сред близо 1000 фирми и още толкова граждани за интереса им към европарите за бизнеса през следващия програмен период. Въпреки че анкетата е проведена през лятото, резултатите от нея са обявени едва на последното заседание на Комитета по наблюдение на програмата преди дни.

Платените специализации за лекарите се премахват В. Сега

Новото ръководство на здравното министерство се кани да реши проблем, с който не се е справило нито едно правителство от години насам - платените специализации за младите лекари. "Ще има нова наредба, с която ще се премахне платеното обучение за специализация", обясни пред "Сега" зам. здравният министър Ваньо Шарков. Министерството на здравеопазването (МЗ) ще опита промените да са факт още за випуска, който ще завърши софийския Медицински университет през януари догодина.

Правят международен одит на КТБ В. Стандарт

Международни експерти ще правят пълна ревизия на Корпоративна търговска банка. "В близките дни ще бъде назначена банково-счетоводна експертиза. Поканили сме външни експерти от международна одитна компания, която няма офис в България". Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред БНТ. "Трудно можем да убедим обществото, че сме идеалната структура, която върши своята работа" каза той. "Според мен публичният натиск върху прокуратурата е политически обусловен от други интереси. Никой няма интерес от силна прокуратура. Аз не мога да отрека, че има политически натиск върху прокуратурата", посочи още обвинител номер 1.

Нови жалби бавят транспортния проект на Пловдив В. Новинар

Две нови жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще забавят транспортния проект на Пловдив, съобщи Дарик. Атакува се частта от проекта, която предвижда изграждането на център за управление на трафика в бившия хотел на рапъра Ванко 1. Поръчката бе спечелена от българо-германски консорциум. В началото на годината 4 фирми обжалваха конкурса, но КЗК отхвърли 3 от жалбите. Оттам постановиха община Пловдив да извърши ново класиране по последната жалба, в което да се включи румънска фирма, отстранена от надпреварата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
fallback