fallback

Преглед на печата за 10 ноември

07:47 | 10.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българите пазаруват активно дрехи и обувки онлайн В. Капитал Daily

България е една от най-активните страни в региона, когато става въпрос за онлайн покупки на дрехи и обувки. Приблизително 51% от българските онлайн потребители пазаруват през мрежата, за разлика от румънските (26%), гръцките (34%) и сръбските (31%). Това показва проучването Consumer Barometer на Google, провеждано в партньорство с TNS, Hive и Graphic. То е със свободно разпространение и има за цел да представи на маркетолозите и други заинтересовани страни интернет потреблението по света.

София отлага ключови проекти за догодина В. Сега

Към края на октомври Столичната община е усвоила 421.2 млн. лв. от рекордната капиталова програма за тази година в размер на 729 млн. лв. Това е 57% изпълнение на проектите, включени в програмата с европейски и собствени средства. Това показва справка за изпълнението на програмата, изготвена за "Сега".  От общата сума на капиталовата програма основният дял се пада на европейските проекти - по тях са заложени малко над 490 млн. лв. за усвояване. Към октомври от тях са усвоени 306.2 млн. лв., или близо 63 на сто. Забавянето идва от спрените оперативни програми - ОП "Околна среда" и две от осите на ОП "Регионално развитие", но и от мудните процедури на общинската администрация.

191 хил. българи са заети на 4-часов работен ден В. Сега

Малко над 191 хил. българи са заети на 4-часов работен ден, показват последните данни на Националната агенция по приходите към края на септември тази година, предоставени на "Сега". Това означава, че 7.6 на сто от заетите у нас са на непълен работен ден. Има трайна тенденция броят им в последните години да намалява - само за година те са с около 18 хил. души по-малко. За сравнение през 2010 г. беше пикът с близо 260 хил. заети на половин работен ден (10% от всички). В началото на септември НАП и Инспекцията по труда обявиха, че са взели на прицел 2000 фирми, защото повече от половината им служители са на 4-часов работен ден, без да има икономическа логика за това.

Пазят със закон 1000 чиновници В. Стандарт

Специален закон ще пази чиновниците, които работят по европроекти. "Става въпрос за малко над 1000 души. Тези експерти крепят цялата система и трябва да са достатъчно неуязвими и защитени", заяви пред "Стандарт" вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. Според него спецовете трябва да бъдат опазени от политически чистки, защото са висококвалифицирани, за да работят с милиардите от Европа. "Големите експерти са сигурно около 50-60 човека, а хората, които вземат мениджърски решения, не са повече от 20", добави Дончев. Бъдещият закон ще даде и по-големи права на инвеститорите, които кандидатстват по европроекти.

Железниците спират превозите за Ковачки В. Стандарт

Днес "БДЖ - Товарни превози" ще спре превозите на въглища от мините към ТЕЦ-овете на Христо Ковачки. Крайната мярка е в изпълнение на едноседмичното предупреждение, изпратено от БДЖ до бизнесмена да се издължи до петък, 7 ноември, коментираха от централата на БДЖ. Близо 16 млн. лв. дължи към 10 ноември Христо Ковачки на "БДЖ - Товарни превози", съобщиха от "Холдинг БДЖ". Над 10 млн. лв. са дълговете на спедиторската му фирма "Тибиел" ЕООД.

Eдва 200 са биопчеларите в България В. Новинар

Едва 200 души в България произвеждат биологичен мед, докато общо регистрираните пчелари у нас са 19 000. Това съобщи за „Новинар” председателят на съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов. Той обяви още, че тази година общо произведеният мед е с една трета по-малко спрямо миналата година заради лошото време през лятото. По думите му по-малки са количествата на добития акациев и манов мед. Въпреки това от бранша не очакват дефицит на сладката стока у нас, тъй като по принцип произвеждаме повече от нея отколкото потребяваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 11.09.22 г.
fallback