fallback

Преглед на печата за 12 септември

07:53 | 12.09.14 г.

Длъжник на ББР ще строи сградата й В. Капитал Daily

Два от трите български строителя на "Южен поток" - "Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", са избрани без обществена поръчка да изградят централата на държавната Българската банка за развитие. В победителя - обединението ДЗЗД "София", двете фирми държат по 40%. Важна подробност е, че "Понсстройинженеринг" има кредити от банката - това става ясно от няколкото залога на дружеството в нейна полза. Преди седмици компанията спечели и поръчката за 38 млн. лв. за  строителството на спортната зала в Бургас заедно с близката до Делян Пеевски "Водстрой 98", която беше сочена за архитект на българското обединение за "Южен поток".

България е готова да предостави полигони и пехота на НАТО В. Сега

България е заявила пред НАТО готовност да предостави полигони за съвместна подготовка и военни учения с други страни от алианса. Също така военното министерство е декларирало, че страната ни може да участва с пехота и медицински екипи, както и да се включи в щабове на НАТО за планиране и провеждане на операции. Това е станало с писмо на военния министър Велизар Шаламанов до германския му колега Урсула фон дер Лайен. С него България официално заявява желание да се включи към водената от Берлин група от държави в рамките на Концепцията за рамкови страни на НАТО.

Партиите вече похарчиха над 1.2 млн. лв. за медийна реклама В. Сега

Седмица след началото на предизборната кампания участниците в предстоящия парламентарен вот на 5 октомври вече са изхарчили 1 233 028 лв. за медийни изяви. Това става ясно от медийния мониторинг на Института за развитие на публичната среда. Най-разточителна е коалицията "БСП лява България", която е изразходвала 430 286 лв. за рекламата си в медиите. Почти двойно по-малко са раздадените суми от "България без цензура" на Николай Бареков (262 107 лв.) и ДПС (223 451 лв.). Изненадващо ГЕРБ се нарежда чак на 6-о място в класацията по медийни харчове с 66 416 лв. Преди бившите управляващи са АБВ на експрезидента Георги Първанов (97 571 лв.) и разполагащата с подкрепата на ТВ СКАТ националистическа коалиция "Патриотичен фронт" (73 335 лв.). "Атака", която също има собствена партийна телевизия, е заделила 44 575 лв. за други медии. На дъното е събраната в Реформаторския блок стара десница, която досега е дала само 300 лв. за изборно отразяване.

Търговията със зърно зацикля В. Стандарт

Търговията със зърно от новата реколта е вяла, съобщи Борис Ангелов, управител на брокерска къща "Монтана". Производителите изчакват по-добри цени. На борсата в града тон се търгува по 280-300 лв., а с доставка до склада на клиента - до 320 лв. за тон. Такава е била цената на пшеницата и през миналата година по това време. Фуражната пшеница се продава по 230 лв. за тон. Ечемикът за фураж има същата цена. Цялото количество рапица вече е изкупено. На борсата се появяват и първите оферти за слънчоглед на цени от 450-500 лв. за тон.

Бременни стават студентки за 2880 лв. помощи В. Стандарт

Социалното министерство засече нова форма на злоупотреба с помощи. Бременни и току-що родили жени се записват студентки, за да се доберат до еднократно подпомагане от 2880 лв. След като получат парите обаче, жените забравяли за ученето. По данни на Агенцията за социално подпомагане за последните години броят на студентките с помощи се е увеличил двойно. За 2011 г. средства са изплатени на 2344 студентки, за 2012 г. - 3090, а за 2013 г. - 4532. За първите седем месеца на т.г. броят им вече надхвърля 2800. За да спре злоупотребите, социалното министерство подготвя промяна в условията за достъп до парите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:32 | 05.09.22 г.
fallback