fallback

Преглед на печата за 11 август

07:55 | 11.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Първи летен спад от четири години В. Капитал Daily

Напрегнати отношения покрай кризата в Украйна, обезценяване на руската рубла и украинската гривна, фалити на туроператори, лошо време, наводнения, политически и банкови проблеми в България. Поредицата от негативни събития, които се случиха през последните месеци, логично започват да дават отражения върху летния туризъм по Черноморието, а той носи над 70% от приходите в сектора, които надхвърлят 3 млрд. лв. годишно. За пръв път от 2009 г. насам морските курорти влязоха в най-активния месец за почивки с отбелязан спад. Надеждите и предварителните прогнози са, че през август ще има повече почиващи, но това едва ли ще компенсира натрупаното до момента намаление. Като резултат - за първи път от четири години насам летният сезон се очаква да завърши на минус, т.е. с по-малко туристи.

Битката между малките тв доставчици и "Булсатком" продължава В. Капитал Daily

Битката между малките телевизионни доставчици и "Булсатком" продължава, след като Върховният административен съд (ВАС) не уважи жалбите на сателитния оператор за разкриване на счетоводна информация. В резултат антимонополният регулатор ще продължи проверката има ли нелоялна конкуренция и подбиване на пазара с "хищнически" ниски цени. В края на миналата година в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) беше образувано производство, за да се установи дали "Булсатком" привлича клиенти, предлагайки услуги под себестойността им.

Българите са спестили 1813 лв. средно за втора пенсия В. Сега

1813.61 лв. средно има в партидите за втора пенсия на българите. За шест месеца спестяванията за старини на хората, родени след 1959 г., са се увеличили с близо 172 лв. Това показват най-новите данни за допълнителното пенсионно осигуряване на Комисията за финансов надзор. Сумите в индивидуалните партиди са различни, тъй като зависят от годините на осигуряване и размера на вноските, а и от това как всяко дружество инвестира парите ни.

Прашасалата сага "Топлофикация" няма да приключи и тази година В. Сега

Делата от аферата "Топлофикация" срещу бившия шеф на столичното дружество Валентин Димитров, които тръгнаха шумно през лятото на 2006 г., няма да приключат и до края на тази година. Това показва справка на "Сега" в съдебните регистри. Основното дело от поредицата - това за присвояване на 6 млн. лв., отново е на изходна позиция, след като миналия октомври като втора инстанция Софийският апелативен съд отмени 14-годишната присъда на Димитров и върна делото на прокуратурата.

Стойнев: Пазари в Африка и Азия да сменят Москва В. Стандарт

Бившият икономически министър Драгомир Стойнев даде рецепта как България да се справи с последиците от руското ембарго на хранителни стоки. "В момента в 20 перспективни и бързо растящи пазари от Азия, Близкия изток и Африка чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско-икономически връзки", коментира той пред "Стандарт". По думите му това са страни, в които държавната воля за насърчаване на двустранните търговски отношения е ключова. "Затова като министър на икономиката поисках допълнителен бюджет и щатни бройки за отваряне на търговски представителства на България там. Сега новото ръководство на министерството трябва бързо да довърши изпращането им с конкретни задачи", заяви бившият министър на икономиката. Драгомир Стойнев призова да не се успокояваме с факта, че забраната за внос засяга само около 2% от нашия износ към Русия.

Житото е повече въпреки пороите В. Стандарт

Въпреки пороите и тежката жътва прибраното жито в област Добрич ще е повече от миналата година. Това сочат данните на Областната дирекция на земеделието. По данни към края на миналата седмица жътвата в областта бе приключена за 99,54 на сто от засетите с пшеница площи, или малко над 1,225 млн. дка. Произведеното количество пшеница е 589 571,3 тона в цялата област. Това е с около 11 000 тона повече от миналата година. Средният добив в региона е 481 кг от декар, като най-богата реколта са регистрирали стопаните на територията на община Добрич - 520 кг/дка, а най-нисък - в община Крушари - 440 кг/дка. Освен количеството и качеството на реколтата от зърно в региона е добро, казват стопаните.

"Турпомощ" извозва закъсалите руски туристи В. Новинар

Руският компенсационен фонд "Турпомощ" организира в понеделник полет за почиващите в България клиенти на фалиралата компания "Лабиринт", съобщи ИТАР-ТАСС. Новината е съобщена на сайта на обединението "Турпомощ". Полетът за извозване на туристите от Бургас за Москва е номер 6922 и ще излети от Бургас в 17.00 ч. московско време (16.00 българско).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:21 | 06.09.22 г.
fallback