fallback

Преглед на печата за 8 август

07:48 | 08.08.14 г.

Реформаторите ще избират председател през септември, очаква се да е Радан Кънев В. Капитал Daily

След заседание продължило над 7 часа, председателите на партиите от Реформаторския блок решиха, че на конгрес през септември ще бъде избран председател на формацията. Официално няма съобщени имена на кандидати, но по всяка вероятност това ще бъде лидерът на ДСБ Радан Кънев. Вчера той получи номинация от част от членовете на Гражданския съвет в блока, а според запознати с разговорите в коалицията ще има подкрепата и на почти всички от останалите лидери. Все още никой от тях не е коментирал днешната среща, която приключи късно вечерта .

Държавата харчи със скорост 2.5 млрд. лева на месец В. Сега

Служебният кабинет получава в наследство от правителството на Пламен Орешарски министерства с нараснали просрочени задължения и разходи над планираното. В края на юни 2014 г. просрочените задължения на министерствата са в размер на 295.82 млн. лв., при 225.59 млн. лв. за същия период на миналата година. За половин година хазната е похарчила 15.2 млрд. лева, което прави скорост от 2.5 млрд. лева месечно, като разходите на част от министерствата надхвърлят 50% от планираното. На този фон за пореден път се обещават извънредни приходи от 1 млрд. лв., които трябва да дойдат до края на годината.

Кметът на Видин остава на поста заради невръчена призовка В. Сега

Кметът на Видин Герго Гергов (БСП), който бе арестуван от ДАНС и обвинен в три престъпления, остава на поста си, стана ясно вчера. Прокуратурата поиска отстраняването му, но Гергов не се яви на заседанието, в което съдът трябваше да се произнесе по искането. Адвокатите му обясниха, че той не е бил редовно призован и затова не е дошъл. По време на заседанието се разбра, че Гергов е бил търсен в дома му и в общината. Майка му обаче отказала да приеме призовката, а от кметството казали, че е в отпуска. Затова съдът отложи делото за идния четвъртък и нареди Гергов да бъде принудително доведен.

Заплаха от режим на тока В. Ставдарт

Половин България може да остане без ток през зимата. Причината са огромните дупки в бюджетите на енергийните дружества и липсата на свежи пари за инвестиции. Алармата удари икономическият вицепремиер Екатерина Захариева.  Тя съобщи, че най-застрашена е Североизточна България, където дружеството е в много лошо финансово състояние. Вече е разпореден анализ на сектора и се обмислят спешни мерки, за да не останат цели градове и села на тъмно и студено. Дупката в енергетиката е толкова голяма, че има опасност дори да се трансформира в държавен дълг, твърдят кредитни анализатори.

Рокада в пътната агенция В. Стандарт

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков е уволнен, научи "Стандарт". Неговият пост се заема от предшественика му, който оглавяваше агенцията по време на управлението на ГЕРБ - инж. Лазар Лазаров. Рокадата е факт след две срещи в рамките на вчерашния ден на Чайков със служебния вицепремиер и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. Стефан Чайков излиза от системата на държавната администрация и се връща в частния бизнес. Той беше избран за председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" през август 2013 г. Тогава бившият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева мотивира избора си с това, че Чайков идва от бизнеса.

4 милиона у нас живеят в миналия век В. Новинар

Около 4 милиона души у нас живеят в миналия век. Шокиращите данни са от Института за пазарна икономика. Причината толкова много българи да попаднат в тази незавидна класация е, че те изостават по заплати от София с 20, а някои райони - и с 30 години. Такива са Ловеч, Видин, Сливен, Силистра и др. Общо 22 са областите у нас, където темпът на развитие и икономически възход са под средните нива за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 05.09.22 г.
fallback