fallback

Преглед на печата за 28 юли

07:52 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорите предпочитат "осигурителна ваканция", а не пътища В. Сега

Възможността държавата да поема част от осигуровките на големите инвеститори се радва на голям успех сред фирмите и се оказва по-атрактивна от изграждането на път за държавна сметка. Това показва справка на икономическото министерство, получена след запитване на в. "Сега". Отпускането на помощи за фирмите, решили да вложат пари у нас, става с решение на Министерския съвет. До момента правителството е одобрило насърчаването на 13 инвестиционни проекта чрез предоставянето на общо до 10.5 милиона лева за периода 2014 - 2019 година, показват данните на ведомството на министъра в оставка Драгомир Стойнев.

Съдът хвана ЦИК в дописване на Изборния кодекс В. Сега

Изборният кодекс се превърна отново в ябълката на раздора. Миналия петък се оказа, че БСП се готви да организира прощална атака срещу медиите с поправки в закона. А Върховният административен съд хвана ЦИК, че дописва кодекса в частта му, засягаща преференциалното гласуване, след като се оказа, че комисията е въвела несъществуващото понятие "недействителна преференция". Заради това ВАС отмени голяма част от важно нейно решение от края на юни за броенето на предпочитанията на избиратели. Делото беше образувано по жалба на нашумелия покрай протестите срещу ГЕРБ м.г. активист на Движение "Българска пролет" Хари Хараламбиев.

За 6 месеца правителството е изхарчило извънредно 550 млн. лв. В. Сега

От началото на годината правителството е разпределило извънредно близо 550 млн. лв. Тези харчове до голяма степен са изчерпали гъвкавостта и възможностите за преструктуриране на разходите по централния бюджет, показа проверка на "Сега" в правителствената информационна система. Веднага след идването си на власт през 2013 г. кабинетът "Орешарски" се оплака от подобен проблем - малко гъвкавост в разходите и крупни допълнителни субсидии, изразходвани с правителствени постановления.

Без нарушения в ски зона “Банско” В. Стандарт

Прокуратурата не откри нарушения в ски зона "Банско" над курортния град. Поредната проверка на магистратите приключи. Тя бе разпоредена по сигнали на природозащитници, които от години търсят отговорност за незаконна сеч и строителство в ски зоната над Банско. Обвинителите не са открили нито едно нарушение. За пореден път става ясно, че атаките на хора, които се наричат екозащитници, към нашия курорт са несправедливи и няма нарушения в ски зона "Банско", заяви председателят на Съюза на туристическия бизнес в курортния град Малин Бистрин. Той бе категоричен, че никой от съгражданите му не иска и няма да подкрепи каквото и да е действие, което не е в рамките на закона. Местните хора искат нещо много просто - да продължи да се развива туризмът в курорта. Затова настояват за изграждането на втора кабинкова линия. "Но желанието ни е това да се случи законно", каза още Малин Бистрин.     

Метла в металургията и фирмите за скрап В. Стандарт

Масови уволнения заплашват служителите в металургичната индустрия и рециклиращите компании. Причината е резкият спад на количествата събиран скрап след 13 юли. Тогава влязоха в сила текстовете в Закона за управление на отпадъците (ЗУО), според които граждани не могат да предават черни и цветни метали срещу заплащане. Със скрап могат да търгуват само фирми, а разплащанията могат да стават само по банков път. След като на 14-и и 15 юли фирмите за скрап блокираха границите с Турция и Сърбия, МОСВ поиска отлагане на текстовете до края на 2015 г., но Народното събрание все още не е гласувало промените в ЗУО въпреки ангажимента на трите основни парламентарни групи. Чуха се дори гласове на депутати, че няма нито един закон, който е наложително да бъде променян.

Нова пенсионна компания от есента В. Капитал Daily

Компанията за бързи заеми "Изи асет мениджмънт", популярна с марката си "Изи кредит", стъпва и на пазара на осигурителни услуги. Комисията за финансов надзор издаде лиценз на "Пенсионноосигурително дружество "Утре". В него 99.99% от капитала ще са собственост на "Изи асет мениджмънт", а една акция ще се притежава от Станимир Василев, който е председател на съвета на директорите на същата компания, поясниха от финансовия регулатор. Очаква се дружеството да заработи най-рано през септември. То е с капитал от 5 млн. лв., в процес на регистрация е, и ще се управлява от мениджърите на "Изи" - Станимир Василев, Неделчо Спасов и Кирил Михайлов.

Бутат незаконните къмпинги В. Новинар

Незаконните къмпинги по морето ще бъдат премахнати. Вече е започнала масова кампания срещу хората, които по свое усмотрение са заградили плажна ивица и пускат туристи с каравани срещу сума, която впоследствие не отчитат пред никого, съобщи бТВ. В същото време общинските разходи само по почистването на отпадъците от къмпингуващите могат да възлязат на 100 хиляди лева за сезон. Подобен е случаят с плаж до Силистар. От години се предлагат места за каравани и палатки. Земята е частен имот, но не е регистрирана като къмпинг и попада в защитена местност като част от Природен парк "Странджа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
fallback