fallback

Преглед на печата за 23 юли

07:53 | 23.07.14 г.

И Близнашки в рулетката за премиер В. Стандарт

Георги Близнашки, професор по конституционно право, е най-новото име, което вчера се завъртя в рулетката за служебен премиер. Близнашки бе изключен от БСП заради несъгласия с ръководството. Той бе сред организаторите на подписката в подкрепа на предложения от президента Росен Плевнелиев референдум за задължително гласуване. Това съобщиха за "Стандарт" отлично информирани източници. Според тях до дни професорът щял да има разговор на 4 очи с президента Росен Плевнелиев. С още четирима души е разговарял държавният глава за първия пост в служебния кабинет. Това са подуправителят на БНБ Калин Христов, началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева, служебният министър на транспорта Кристиян Кръстев и шефът на БАН проф. Стефан Воденичаров, който обаче категорично отказал.

Искат здравни кабинети за бедни В. Стандарт

Социални кабинети за доболнична помощ искат да се създадат от сдружение "Ларго". Идеята е в тях да се обслужват безработни и бедни хора, които нямат имущество, а са болни. Според статистиката от 2 милиона здравнонеосигурени социално слаби са 460 000. Заради липсата на пари те обикновено търсят Спешна помощ, но не винаги получават грижи и там. Тези кабинети обаче може да решат проблемите им. По първоначалните разчети един подобен кабинет ще струва годишно на местната власт около 25-30 000 лв., посочи д-р Красимир Кискинов.

БЕХ обвързва необратимо България с "Южен поток" В. Капитал Daily

Въпреки официалното замразяване на проекта поредното движение за осъществяването на "Южен поток" беше направено във вторник. На заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг трябваше да бъдат одобрени два ключови документа, с които се отваря пътят "Газпром" да отпусне заем от 620 млн. евро за строежа на газопровода в България. С тези средства БЕХ трябваше да финансира своето 15-процентно дялово участие в проекта, който вече поскъпна до 3.8 млрд. евро. Заради по-високата цена на "Южен поток" спрямо първоначално очакваните 3.5 млрд. евро обаче БЕХ ще трябва да даде допълнително 68 млн. евро собствени средства. Заемът не е свързан пряко със строежа, но ще позволи строителите да получат авансово плащане. Заседанието на БЕХ обаче е завършило без вземане на решение.

София тегли 80 млн. лв. заем заради спрените европари В. Сега

Спрените пари по две европейски програми - "Регионално развитие" и "Околна среда", и неяснотите около пускането им накараха Столичната община да вземе решение да изтегли заем до 80 млн. лв., за да спаси някои от проектите. Става въпрос за един от компонентите на интегрирания градски транспорт - за доставка на 126 автобуса по Оперативна програма "Околна среда". За него вече има сключен договор и се очаква до месец да бъдат доставени 20 автобуса.

Министрите масово плащат крупни суми за съмнителни консултации В. Сега

Министерствата масово възлагат и щедро плащат на анонимни консултанти за дейности, които би следвало да са част от работата на администрацията. В някои от случаите са сключвани граждански договори със завидно възнаграждение за "устни консултации". Министерствата продължават да изплащат и крупни бонуси за добри резултати в сектори, в които има драматични проблеми. Това показват официалните справки от ведомствата, изискани от ГЕРБ като част от процедурата за парламентарен контрол.

Кувейтци и израелци щурмуват Боровец В. Новинар

Кувейтци и израелци щурмуват Боровец това лято. Планинските ни курорти удариха в земята някои морски комплекси и очакват наплив от чужденци през август. Засилен поток от туристи има през юли и в Пампорово и Банско, похвалиха се хотелиери. "Капризите на времето няма да провалят отпускарския сезон в Боровец. Очакванията са около 40 на сто от легловата база в хотелите в курорта да бъде запълнена през лятото", обяви Благовеста Томова от сдружението на хотелиерите в Боровец. По думите й леглата в комплекса са около 8000. „Запазваме нивата от други години, но заради лошото време не очакваме голям ръст на туристите“, обясни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
fallback