fallback

Преглед на печата за 11 юли

07:50 | 11.07.14 г.

БНБ иска спешни законови промени за спасяването на КТБ В. Капитал Daily

БНБ е поискала спешни законови промени, с които да се осигурят условия за капитализирането с държавни пари на Корпоративна търговска банка (КТБ), казаха източници на "Капитал", пожелали да не бъдат цитирани. Изготвените изменения били основно в Закона за кредитните институции (ЗКИ), като има и в Закона за гарантиране на влоговете в банките и Закона за Българска банка за развитие. Целта на регулатора била промените да бъдат внесени в парламента, гласувани и обнародвани във възможно най-кратки срокове, по възможност до края на тази седмица.

“Златен гьол” гони турските камиони В. Стандарт

Бизнесът и транспортните фирми от пограничния на България регион Одрин ще пренасочи товарите през Гърция заради т.нар. Златен гьол на КГПП Капитан Андреево. Писмо с такова предупреждение изпратил шефът на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт до председателя на Хасковската ТПП Янчо Янев. Таксата за дезинфекция, която се събира при влизане от Турция, увеличава разходите за експорт на комшиите. Затова те ще пренасочват товарите си към Гърция, където няма "Златен гьол", категорични са представители на турски превозвачи. Ако българската страна не премахне таксата, популярна в Турция като "Гьол парасъ", Анкара ще въведе реципрочен налог и на своята граница, предупреждават комшиите.

Пореден ръководител и на програма "Околна среда" В. Сега

На програма "Околна среда" явно не й върви. Дни след като Управляващият орган на програмата бе поверен на Яна Георгиева, се оказа, че тя е била освободена. Така до обявяването на конкурс за длъжността проблемите по програмата ще трябва да се решават от нов шеф. По информация на "Медиапул" това е Мариян Герганов, който до този момент е бил началник-отдел "Оценка на проекти и договаряне" в МОСВ. Герганов обаче изкарал на поста едва 24 часа, след което е бил освободен и на поста отново е върнат старият шеф на управляващия орган - Спиридон Александров. Снощи екоминистерството съобщи, че все пак Герганов продължава да е и.д.

НОИ ще продължи да плаща ранните пенсии поне още година В. Сега

Националният осигурителен институт ще продължи да плаща изцяло ранните пенсии на работещите тежък труд поне още една година. До края на 2015 г. трябва да се намери механизъм, по който да се плащат парите на категорийните работници от две места - НОИ и пенсионните дружества едновременно в зависимост от това кога е натрупан стажът - преди или след 2000 г., или е смесен. Това е предложението на професионалните фондове. Според действащите в момента текстове в Кодекса за социално осигуряване те трябва да започнат да плащат изцяло ранните пенсии от 1 януари.

Няма африканска чума по прасетата у нас В.  Новинар

У нас все още няма нито един регистриран случай на болестта, която покосява свинете, заявиха от Българската агенция по безопасност на храните. Уточнението беше направено по повод информация, която гласеше, че в Швейцария влиза в сила решение за забрана на вноса на живи свине и свинско месо от Румъния, България и части на Латвия и Хърватия. До този момент България не е получила от швейцарския компетентен орган официално съобщение за своето решение, затова от агенцията по храните не могат да се ангажират с по-задълбочен коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 07.09.22 г.
fallback