fallback

Преглед на печата за 7 юли

07:48 | 07.07.14 г.

КЗК не видя проблем във високите такси за обжалване на обществени поръчки В. Капитал  Daily

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри предложението за по-високи тарифи при обжалване на обществените поръчки. Новите, десетократно по-високи, такси са разработени от Министерството на правосъдието и се основават на текст от наскоро променения Закон за обществените поръчки (ЗОП). Становището на регулатора, който на хартия трябва да защитава конкуренцията, е, меко казано, странно. Тарифата очевидно ще ограничи правото на компаниите да обжалват поръчките. Ако досега това е струвало между максимум 1700 лева, предложението е таксата да стане 2% от прогнозната стойност на поръчката и максимум 15 хиляди лева. В съда цената ще е наполовина. Така приходите от такси, които събират двете институции, ще нараснат, а работата ще намалее.

City Center Sofia вече е с нов собственик В. Капитал Daily

Първият столичен мол City Center Sofia е с нов собственик - дъщерна компания на базирания в Лондон фонд Revetas Capital. Сделката е вписана в Търговския регистър в средата на юни, като минава не през продажба на актива, а през смяна на едноличния акционер в дружеството собственик "Аурига". С тази продажба собствеността в City Center Sofia се сменя за трети път, а продавачът - американският фонд Heitman, окончателно излиза от имотните си инвестиции в България. Зад сделката стоят натрупани финансови проблеми - приходите на търговския център падат, собственикът успява само частично да обслужва кредита за покупката му въпреки разсрочването от Уникредит банк Аустрия, а купувач се търси от години.

Митниците се провалят драматично с приходите В. Сега

Агенция "Митници" се проваля драматично с плана си за работа. От януари до юни е натрупано общо 350 милиона лева неизпълнение в приходите от ДДС и акцизи спрямо месечните разчети, заложени от финансовото министерство. На месечна основа неизпълнението е най-голямо през последния месец, за който има данни - юни, в който държавата бе разтърсена от поредната политическа криза. Това показват предварителни данни за изпълнението на заложения детайлен план за приходите на Агенция "Митници" за 2014 година, с които "Сега" разполага.

ВЕИ фирмите пуснаха жалба срещу НЕК за манипулация на пазара В. Сега

След като през миналата седмица обвиниха НЕК в манипулиране на балансиращия пазар на ток, от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) внесоха жалба в ДКЕВР, с която оспорват начина, по който би трябвало да работи той. От асоциацията на Меглена Русенова твърдят, че държавната електрическа компания е коригирала подадените й от производителите прогнозни почасови графици за произвежданата от тях енергия с по-ниски стойности. От НЕК отрекоха нарушение и заявиха, че работят по Закона за енергетиката.

Лондон готви квоти за българи В. Стандарт

Лондон готви квоти за имигрантите от по-бедните страни членки на ЕС, съобщи в. "Дейли телеграф". Според изданието високопоставени консерватори чертаят радикален план за ограничаване броя на имигрантите. Планът предвиждал на сегашни страни членки на ЕС, като Румъния и България, както и на страни, които биха се присъединили в бъдеще, да бъдат наложени ограничителни квоти за броя на допусканите на Острова имигранти. Това би погазило основополагащия принцип на ЕС за свободно движение на хора, пише вестникът. Частичната забрана за имиграцията от ЕС може да бъде част от планираното от премиера лидер на консерваторите Дейвид Камерън радикално предоговаряне на британските отношения с Брюксел, казал пред вестника високопоставен представител на партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 10.09.22 г.
fallback