fallback

Преглед на печата за 30 юни

07:49 | 30.06.14 г.

БДЖ плаща 15 млн. на германската KfW В. Стандарт

Близо 2,3 млн. лв. ще преведе днес "Холдинг БДЖ" на германския си кредитор KfW, научи "Стандарт". Сумата е лихва по заема за покупка на 25-те електрически мотриси "Сименс Дезиро", а падежът е именно днес. Още 12,85 млн. лв. преведе холдингът на KfW по главницата на същия кредит на 20 юни. След днешния превод остатъкът по главницата на заема е около 155 млн. лв., 72 млн. от които - просрочени. По принцип падежът е на 30 юни, но ние преведохме главницата 10 дни по-рано в знак на добрите ни намерения, коментираха от холдинга. Преди месец БДЖ изплати и 9 млн. лв. към кредиторите си по Втория облигационен заем. Вече повече от година холдингът редовно плаща всичките си текущи задължения, припомниха от ръководството.

БСП отложи пленум, Сергей се бетонира В. Стандарт

БСП е в ступор, а Сергей Станишев се бетонира на лидерското място. Така разчетоха вчера SMS-а си за отлагане на днешното заседание на Националния съвет на партията червени депутати. Съобщението, което бе разпратено вчера, гласяло, че пленумът се отлага за неопределено време. На него трябваше да се реши бъдещето на Станишев като председател на Столетницата. Заради ситуацията с банките у нас обаче червените няма да се събират на "Позитано" 20 в понеделник. "Стандарт" научи, че соцлидерът Сергей Станишев ще пропусне официалното откриване на първата сесия на Европарламента в Страсбург на 1 юли. Причината е, че ситуацията в страната налага той да остане тук през следващите два-три дни, коментираха лаконично членове на Изпълнителното бюро на партията. 

Само три от фондовете по "Джереми" работят нормално В. Сега

Само три от шестте фонда по инициативата "Джереми" работят реално и с успех - Гаранционният фонд, Фондът за нисколихвени кредити и Инициативата за подпомагане на стартиращи предприятия. Това показва отчетът на Министерството на икономиката, представен на последния комитет по наблюдение на програма "Конкурентоспособност". Инициативата "Джереми", чрез която се осигурява подкрепа за малки и средни предприятия, е част от тази програма. Ако в края на 2015 г. има неусвоен ресурс по нея, България ще трябва да върне парите обратно.

Новият НК ще катастрофира в парламента В. Сега

Проектът за нов Наказателен кодекс (НК) вероятно няма да събере нужната подкрепа и няма да бъде одобрен. Това съобщи пред "Сега" председателят на правната комисия в парламента Четин Казак. "След като вносителят заяви, че се отказва, не виждам смисъл проектът да бъде подкрепян", коментира той.  Миналата седмица правосъдният министър Зинаида Златанова обяви, че е готова да се откаже от проекта, който бе силно критикуван от професионалната общност. Казак уточни, че официално решение дали да се подкрепя проекта, не е взето, но настроенията са отрицателни.

Правни възможности за изграждане на второто газохранилище В. Капитал Daily

Второто българско газохранилище е сред най-важните приоритети пред енергийния сектор на страната. Енергийната стратегия от 1999 г. предвиждаше инвестиции в осигуряването на "дългосрочните цели за страната ни... включително сигурността на доставките", а подписаният първи концесионен договор за добив на природен газ в Черно море предвижда, че добивът на природен газ може да бъде преустановен преди изчерпването на находището и преди изтичане на срока на договора с оглед преобразуването на находището на природен газ в газохранилище. Енергийната стратегия от 2002 г. посочва за непосредствена цел "повишаване на сигурността на снабдяването" на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 28.08.22 г.
fallback