fallback

Преглед на печата за 23 юни

07:52 | 23.06.14 г.

Изводите след Варна: По-малко вина на природата, повече човешки грешки В. Капитал Daily

Три дни след трагедията, при която проливните дъждове взеха единадесет жертви във Варна и в Добрич, централната и местната власт все още не са направили много повече от първоначалните грозни нападки една към друга пред лицето на бедствието. Анализ на ситуацията още няма, още по-малко има намерения за поемане на отговорност. Плахите реплики, че трябва да се работи за превенцията на бъдещи подобни случки, се заглушават от други реплики - че пари няма. Няма още и оценка на щетите, а изводът от последните дни е, че гражданите, неправителствените организации и бизнесът се показаха много по-адекватни, солидарни и бързи от администрацията и организираха събиране на средства (над половин милион лева са събрани само от дарителски  SMS-и), на стоки от първа необходимост и храна за засегнатите и за стотиците доброволци, които помагат за разчистването на засегнатите райони редом с професионалистите от ресорните служби.

Червен сценарий за отлагане на вота В. Стандарт

Сценарий за отлагане на вота завъртяха червени. "През следващите три месеца трябва да има парламент", каза вчера пред БНР Руси Статков, член на НС на БСП и на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Според него Народното събрание е единственият орган, който може да "осъществи парламентарен контрол върху институциите, които не осъществяват своята дейност". "Ето, виждате какво става при наводненията", каза Статков. И заяви, че ще настоява НС на БСП да промени своята позиция за бързите предсрочни избори.

Всеки пети учител си доработва извън училище В. Сега

23.6% от учителите имат допълнителна заетост за подпомагане на семейния бюджет. 11.9% отделят средно по 5 часа на седмица за труд, различен от учителската работа, а 11.7 на сто - по 2 часа на седмица. Само 37.3 на сто от преподавателите нямат друга трудова дейност извън учебната. Това показват резултатите от проучване на Синдиката на българските учители, посветено на структурата на работното време на учителя. Изследването е проведено на базата на 2339 анкети и е част от проект, финансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Други 14 на сто от българските педагози работят по 5 до 10 часа допълнително, но по специалността си - т.е. дават частни уроци или се трудят в частни школи, показват още резултатите от анкетата. 8.7 на сто от педагозите в средните училища имат средно по 23 часа на седмица, тоест по 4.6 учебни часа на ден. По 4.2 урока на ден (21 за седмица) имат 18.5% на сто от учителите, а до 20 учебни часа на седмица, или до 4 на ден имат 14.8 на сто от анкетираните.

"Монд": Кристалина Георгиева с шанс да стане "външен министър" на ЕС В. Сега

Френският в. "Монд" сложи българската еврокомисарка по бедствията и авариите Кристалина Георгиева сред възможните кандидати за върховен представител на ЕС за външната политика на мястото на британката Катрин Аштън. Според изданието това може да бъде компромисно решение в пазарлъка за високите постове в ЕС, който предстои на срещата на Европейския съвет на 26-27 юни.

Румънски туристи задръстиха "Маказа" В. Новинар

Румънски туристи, пътуващи за Гърция, задръстиха граничния пункт "Маказа". Заради образувалата се тапа на границата с южната ни съседка преминаването се осъществяваше за около час и половина, съобщи 24rodopi.com. „На всеки 10 коли 9 са с румънски номера", разказаха гранични полицаи. Статистиката сочи, че в събота 12 000 автомобила са преминали от българска на гръцка територия от 7.00 часа до 19.00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
fallback