fallback

Преглед на печата за 6 юни

07:52 | 06.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Петрол" и "Лукойл" отново се обичат В. Капитал Daily

От началото на юни в "Петрол" АД вече официално има нови лица. След събрание на 29 май на надзорния съвет на дружеството новите членове на управителния съвет са вече факт. Негов председател става Гриша Ганчев. Така очакванията, че Корпоративна търговска банка (КТБ), която чрез свързани дружества взе контролния пакет от акции в бившата държавна компания в края на миналата година, ще търси оперативна или финансова подкрепа за стабилизирането на фирмата, се оправдаха, а името на потенциалната фигура се потвърди. Гриша Ганчев определя себе си като доайен на петролния бизнес, с който се занимава от 1990 г. Освен това има заем от банката на Цветан Василев от 2011 г. на сметката на дружеството си "Литекс моторс" за завода за автомобили край Ловеч Great Wall.

Търг за “Белене” спасява НЕК В. Стандарт

Ако НЕК бъде осъдена от арбитражния съд в Женева да плати на "Росатом" разходите за оборудване на АЕЦ "Белене", задълженията на компанията ще нараснат и финансовото й състояние ще се влоши още повече. Това стана ясно от думите на председателя на "Булатом" Богомил Манчев. Според него вариант до такава ситуация да не се стига е проектът за Втора атомна да бъде обявен на търг и да дойдат частни инвеститори. Според Манчев такива ще има, ако проектът се обяви на търг. Добре ще бъде НЕК да продаде проекта поне за 1 млрд. евро, за колкото приблизително претендира "Росатом". Манчев  допълни, че проектът може да бъде продаден само със съгласието на руснаците, тъй като "Росатом" е собственик на технологията.

Бизнесът уплашен за европарите В. Стандарт

"Какво ще стане с европарите, които страната ни трябва да усвои. Предстои приемането на един много важен за всички страни в Европа документ - споразумението за новия програмен период в Европа". Тези притеснения изразиха вчера представителите на големия бизнес у нас. Според тях страната ни отново ще бъде изправена пред безвремие, което обаче може да доведе до тежки резултати при усвояването на пари от Европа.

Кандидат-гимназистите не знаят какво е курник В. Сега

В края на VII клас учениците трудно решават геометрични задачи и не познават значението на думи като ечемичено зърно и курник. Това е един от изводите от тазгодишните национални изпити по български език и литература и по математика. Средното представяне по български език и литература е почти без промяна в сравнение с 2013 г. Постиженията по математика дори се подобряват, въпреки че летвата за тройката е по-висока, похвалиха се от министерството на образованието.

50 000 корейци посетили България В. Новинар

Близо 50 000 южнокорейски туристи са посетили България през миналата година, заяви по време на визитата си във Варна посланикът на азиатската държава Шин Менг-Хо. Той посочи, че през тази година се очаква броят им да нарасне с цели 100%. Посланикът обясни, че освен в сферата на туризма голям интерес към страната ни има и от страна на бизнеса. Самият той е предложил тук да бъде изграден завод за отпадъци, който ще работи с нова биомикробна технология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:04 | 11.09.22 г.
fallback